Leg sproget ind med en fødselsdagsfest

Rollelege er altid gode, når man vil arbejde med barnets sprog og hvem elsker ikke en god fødselsdagsfest?

Fødselsdagskagen og rollelegen er for både piger og drenge og indeholder flere forskellige mål for sproglige aktiviteter – I kan vælge at arbejde med en eller flere af målene i legen afhængigt af barnets alder og niveau.

Fx følgende mål, inspireret af Auditory Verbal Therapy metoden:

  • Det er altid en god ide, at nævne for barnet inden, hvad i skal lave og evt hjælpe. Målet herved er, at barnet lærer at stole på sin hørelse og udvikle sin auditive hjerne. 
    Der præsenteres auditivt først. Brug gerne ventetid, så barnet har mulighed for at følge instruktionen.
  • I kan evt starte med at sortere alle brikkerne i lagkage æsken – jordbær, slik og kyskager. “Lig alle jordbærene hér” osv. Herved styrkes barnets evne til at sortere og kategorisere og udvikle forståelse for mængder en/alle.
  • Tællefærdigheder (husk at varier mængden ift barnets kognitive alder – ellers bliver det en uoverskuelig opgave). Peg på én af gangen mens du tæller. Opfordrer barnet til auditory closure … 1, 2 (afvent barnet, tæl gerne til 10-15) … 3!
  • NU skal der tages imod lagkage bestillinger! Målet er at barnet deltager aktivt i rollelegen og kan udvikle auditiv hukommelse for 3 elementer. Lav nogle sætninger eller vendinger, som barnet kan bruge eller lære at afslutte fx: “jeg vil gerne have en kage med …..”  I rollelegen arbejdes der også med at modellere og tage skift i tur. 

 

Inden jeg henter børnene i daginstitution har jeg gjort klar på værelset og sat hele scenen op.

I virkeligheden kunne børnene sagtens hjælpe mig og det er en god ide at involvere dem.  Faktisk kunne vi også forinden legen have skrevet indbydelser til alle gæsterne, lavet bordkort og snakket om hvad vi skulle lege – herved styrkes også barnets tidlige skrive og læse færdigheder. Og faktisk kunne vi også have klædt os ud.

Inden vi går i gang med legen har jeg en klar ide om, hvad jeg gerne vil arbejde med sprogligt sammen med børnene. Jeg har en agenda, men for børnene er en det bare leg og vi nyder hinandens selskab.

 

Så er vi i gang – jeg fokuserer på den auditiv hukommelse, men uden at presse

I vores leg har vi inviteret alle bamserne til stor fødselsdagsfest med lagkage og te.

Ella udfører bestillinger, hvor vi (foruden at styrke ordforråd og dannelse af sætninger) arbejder med auditiv hukommelse og at handle på instruktioner i korrekt rækkefølge – så hun ikke tager det sidstnævnte først, som jo er det letteste for hende. Det er lidt svært for hende og hun tager tit den sidstnævnte.

 

Tidlige læse og skrive færdigheder

Imens noterer Alberte gæsternes bestillinger på hendes blok og leger/træner derved de tidlige skrive og læse færdigheder. Hun laver lege-skrift (som mest bare ligner zik-zak, og hun ’skriver’ fra venstre mod højre, som hun ofte har set mig skrive og set mig pege med fingeren når vi læser bøger.

 

TIP: Styrk barnets forståelse for, hvad det vil sige at holde fødselsdag og sprogbad barnet i alle de ord der forbindes med fødselsdag – kage, ballon, gæster, gaver, pakker, lys osv.

fødselsdag, rolleleg, avt, øvelse

Styrk og forlæng rollelegen med boglæsning og sang

I forbindelse med denne rolleleg er det også en god ide, at læse bøger der handler om fødselsdag, fx ”Plets fødselsdag”. Bogen indeholder også flapper, som er super gode for børn med høretab, hvorved der kan præsenteres auditivt før visuelt

 

Tesættet indgår også i legen, da dette også er relevant til at tage imod bestillinger og indeholder også et sødt bestillingskort. Teposerne er realistiske med farvestrålende tags og opbevares i handy te-æske. Sættet fremmer kreativ tænkning og fantasifuld leg, hukommelse og farvegenkendelse.

 

Hjælp barnet med at identificere, hvad hver del i testellet er og hvilke farver der vises derpå. Match teposerne med farverne i æsken og udfordrer også barnet ved at ligge teposerne forkert.

 

Der kan også leges huskeleg med teposerne, som lines op foran barnet. Barnet skal nu huske! Fjern en af poserne mens barnet har lukkede øjne og barnet skal finde ud af hvilken der mangler.

fødselsdag, rolleleg, bestilling, turtagning, matching, avt, øvelse


Køb fødselsdagskagen i træ hér

Køb bogen Plets fødselsdag hér
Køb Te sættet i træ hér

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.