Så er de jo bare døve …

døv, lyd, hørelse, lytte, cochlear implants, overhøring, fare, opmærksomhed, auditiv

Jeg var til cross-fit, hvor jeg kort snakkede med min (i øvrigt rigtig søde og dygtige) instruktør. Vi talte om mine børn, som er født døve. Hun spørger mig, om de fejler andet og jeg svarer ”nej”. Så bliver hun helt glad og siger ”Så er de jo bare døve”. 🔇

Her har jeg været mange gange. Folk mener det altid positivt, når de siger sådan. Og det er jo rigtig godt. I starten kom den altid som en form for trøst, over den sorg vi havde oplevet, som nybagte forældre.

Ja, vi er dybt taknemmelige for at vores børn ikke fejler andet.

Men, der er få folk der har forståelse for eller ved, hvor meget vi knokler for at nå, hvor vi er i dag … og vi er ikke i mål endnu.

For at forstå det, skal man selv have stået der. Operationen kan virke som dét der er det svære. Men det er i virkeligheden alt det arbejde der kommer efter operationen, som er det svære og her man skal arbejdes intensivt og struktureret.

cochlear implants, ci operation cochlear implants, ci operation

Ved du i virkeligheden, hvor meget hørelsen betyder for vi mennesker?

Ved du, at der er mange måder, at miste sin hørelse på, fra den ene dag til den anden?
Og at vi stort set ikke kan undgå, at vores hørelse bliver ringere i de ældre år?
Tænk hvis du vågnede op i morgen og ikke kunne høre? Hvad ville du gøre?

Jeg er ret overbevist om, at vores hørelse er med til at give os en bedre livskvalitet. Netop fordi vi kan deltage i sociale sammenhænge, vi bliver ikke udelukket fra samtalen, fordi vi misser hvad der bliver sagt. Vi er en del af fællesskabet – vi føler os hørt og forstået. Vi kan kommunikere med omverdenen og vi har en masse muligheder åbne. Vi kan studere, vi kan lære, vi kan udvikle os – delvist fordi vi kan lytte.

Derfor er din hørelse vigtigt … 👇👇

Opmærksomhed
Når du lukker dine øjne, kan du ikke se. Din hørelse er aldrig lukket, den er altid på vagt og i beredskab.

Omgivelser
Det er din hørelse der fortæller din, når lydene i hjemmet er normale og trygge og at nu kan du sagtens ligge dig til at sove. Men hører du pludselig en knirken, som ikke plejer at være der, bliver du straks urolig/bange/utryg. Din hørelse er altså en helt basal tryghed!

Du kender bestemte omgivelsers lyde – fx ved du hvordan det lyder på banegården, du ved hvordan det lyder i gymnastiksalen, i klasseværelset eller til fodboldkampen. Med bind for øjnene ville du kunne genkende og gengive hvilket miljø du er placeret i.

Fare
Med din hørelse kan du høre faresignaler, på lang afstand. Du kan høre bussen der kommer bagved. Cyklen der ringer med ringeklokken, fordi den skal forbi. Du kan navigere efter din hørelse.

Følelser og kommunikation
Du kan aflæse et andet menneskes sindstilstand, blot ved at høre deres stemme. Har du aldrig talt i telefon med en og straks kunne høre, at der var noget galt?

Med tonen i et menneskes stemme kan du aflæse, hvordan din tilgang til personen bør være.

Overhøring
Mellem 80-90 % af det sprog børn lærer, lærer de gennem overhøring. Det er voldsomme – men realistiske tal! Det er alt den tale, som ikke foregår én-til-én med barnet. Her hører barnet samtaler mellem andre børn, voksne eller hører hvordan mor taler med kassedamen i Rema1000, eller hvordan man taler til den fremmede mand, der går tur med sin hund.

Man siger jo ikke til barnet: ”Lille Lise, nu går vi hen til en dame, som mor ikke kender særlig godt. Så siger vi hej og snakker om ting, som er ubetydelige og så smiler vi og går videre. Sådan taler man til folk, man ikke kender så godt” … Nej, denne dame møder vi bare tilfældigt, med barnet i hånden, og så overhører barnet – helt uden at tænke over det.

Du kan rette dig selv
Det hedder det auditive feed-back loop. Det kender vi alle sammen. Vi får sagt et ord eller noget vrøvl, som ikke passer ind i sætningen. Men idet det er sagt og vi har hørt det, kan vi hurtigt rette os selv.

Så pas på din og dit barns hørelse, den skal vare hele livet!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.