Lad det krible og krable …

Krible krable tema. Ella lĂŚser krible krable - rim og remser for de smĂĽ

Maj har vĂŚret krible krable mĂĽned i institutionerne

Naturvejlederforeningen har inviteret alle børn til leg og lÌring omkring forskellige Krible Krable-dyr, som ogsü indgür i Krible Krable programmerne pü Ramasjang i maj.

Visionen med Krible Krable er, at børn, uanset om de bor i byen eller pü landet, bliver inspireret til at undersøge og udforske den nÌre natur og dens beboere gennem spÌndende aktiviteter, nysgerrighed, leg og lÌring.

Som en del af temaet er der lavet et krible krable hÌfte, som børnene har füet i børnehaven. Vi har kigget meget pü det her hjemme. I weekenden tog vi det med os i skoven, hvor vi gik pü krible krable jagt. Vi har ogsü vÌret pü jagt i vores egen have.
 

Naturvejleder foreningen gar ogsü lavet plakater af krible krable dyr, som lever omkring os (størrelse A4). Dem har vi printet ud og snakket om. De kan hentes her: Landdyr, Stranddyr, Ferskvandsdyr

Motivation for dialog og ny viden

Jeg elsker alt ved krible krable temaet og der er virkelig meget viden og lÌring at hente. I vores børnehave har de bl.a. füet sommerfugle larver, som der er blevet lÌst en masse om, lavet sommerfugle larver af toiletruller og sü følger de larverne til de bliver til smukke sommerfugle.

Landets børnehaver har füet krible krable hÌfter, som de har arbejdet med samt en helt masse andet. Det er virkelig noget der interesserer vores piger. De er top motiverede og kan ogsü dele deres nye viden med mig. Det gør mig glad, at de har hørt, husket og kan ivrigt genfortÌlle det til mig.

VI ER MIKRO MAKKERNE!

Jeg er ikke fan af, at børnene ser så meget tegnefilm, så vi begrænser det så vidt muligt og vi styrer også hvad de ser. I maj måned har vi set ”Mikro Makkerne” på Ramasjang og de sluger det råt! Så vi gør det til en rolleleg, hvor vi leger at Alberte og Ella er mikro makkerne.

Fordi jeg er så vild med temaet, har jeg også bestilt varer hjem, som understøtter temaet. Det er jo ting der kan bruges en stor del af året, så der altid er en mulighed for at komme på opdagelse ude i vores natur – væk fra skærmene 😉

De ting som vi bruger er:

Krible krable kuffert
Forstørrelsesglas
Insektsglas
Blomsterpresse (vi bruger den nĂŚrmest hele ĂĽret)
Krible krable – Rim og remser bog
Observations spil med havens dyr

Til de mindre børn kan man ogsü bruge det magnetiske fiskespil med insekter

   

Styrk indlĂŚringsevnen ved at synge om krible krable dyrene

Sang og musik betyder generelt meget for børns indlÌringsevne. Sangen pirrer børnenes fantasi og gør dem gode til at forestille sig historien og billeder inde i hovedet. Og det er en god ting senere i skolealderen, nür der skal lÌres grammatik. Jeg kan huske hvordan jeg selv brugte remser til at huske tysk og engelsk grammatik.

Vi bruger Lotte Sallings bog. Her er nogle virkelig sjove remser og illustrationerne er vildt sjove. (Forestil jer bÌnkebider, der bider i bÌnke eller laver bÌnkpres HAHA). Der er ogsü forslag til aktiviteter man man lave og sü er der fokus ord, som man kan snakke om med børnene og samtidig øge ordforrüdet.

Forskere forklarer ogsü, at børn der har lyttet meget til musik, sandsynligvis har lettere ved at lÌre sprog, fordi musikkens rytme taler til den venstre hjernehalvdel, hvorimod den højre hjernehalvdel opfatter melodiforløb, der krÌver musikalsk hukommelse. Nür vi lytter til musik, samarbejder de to hjernehalvdele, og jo mere vi bruger dem, jo mere stimuleret bliver vi.

Eksempler pĂĽ sange om krible krable dyr:

  • Sommerfuglen, sommerfuglen flyver rundt i stuen
  • Mariehønen evigglad
  • Bim bam busse
  • Sur sur sur, lille bi omkring
  • Lille Peter edderkop
  • Tu-tu-tusindben
  • Myggen svĂŚrmer (melodi: Meter Jakob)

Rigtig god krible krable jagt og leg
KĂŚrlig hilsen Alberte, Ella og Rikke

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. KrĂŚvede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.