SĂĽdan oplevede vi, at vores morgen blev mindre stressende

min hverdag i piktogrammer. SĂĽdan fik vi ne mindre stressende morgen ved at bruge piktogrammer

Er i ogsü Ên af de der familier, der altid kommer for sendt ud ad døren fordi børnene lige skal et eller andet? Eller müske skrider tiden bare altid, fordi børnene ikke har den der fornemmelse for tid. 

Jeg taler nok pĂĽ alle forĂŚldres vegne nĂĽr jeg siger, at det er sĂĽ frustrerende, nĂĽr man altsĂĽ skal vĂŚre pĂĽ arbejde til et bestemt tidpunkt. Man mĂŚrker irritationen og stress niveauet stiger.

Og så sidder man efterfølgende på arbejde, med sved på panden, verdens største klump i maven og dårlig samvittighed, fordi man igen var nød til at skrue bissen på overfor børnene. Det er bare super ærgerligt – både for forældre og børn, som ofte kvitterer med gråd og en følelse af ikke at være god nok.

“Men i kan da bare stĂĽ op i ordentlig tid?”

Det gjorde og gør vi egentlig ogsü, men af en eller anden grund skred vores tidsplan bare altid. Og pigerne havde tit en plan om, at de lige skulle tegne eller lave et puslespil. Og nür der ikke var tid til det, gik verden under.

Müske det ville vÌre meget nemmere, hvis børnene kunne klokken?

Eller om ikke andet havde en forståelse for dagens program og tid. Jeg synes ikke, at så små børn bør kunne klokken – fedt hvis de kan – men jeg vil gerne have mere fokus på sociale relationer i denne alder. Men derfor kan de sagtens have en forståelse for dagens program og her kommer piktogrammerne ind i billedet.

Positiv effekt fra første dag

Jeg har fejlagtigt tÌnk, at piktogrammer var for børn med udfordringer, som fx autisme. Og har slet ikke tÌnkt, at det kunne vÌre en mulighed. Man ved jo, at børn har brug for rammer, regler og struktur.

Æsken indeholder mange billeder, så jeg udvalgte relevante billeder og sammen med pigerne lavede vi et eksempel på et ”program” for aftenen.  Det gjorde, at de følte sig involverede, de havde indflydelse og dermed guf til selvværdet.

Vi har et program for morgenrutinen hÌngende i vores køkken. Det hÌnger lodret og starter oppefra og ned. Det er bare opsat med elefantsnot, sü det er nemt at skifte ud eller flytte og vi skader ikke overfladen pü hverken skabe eller billede-brikker.

✅ Pigerne tjekker af på programmet, hvor vi er nået til og hvor tæt er vi på at skulle afsted. Det giver dem en forståelse for tid og gjorde, at vi rent faktisk kom ud af døren i ordentlig tid – uden konflikter. Selvfølgelig kan der opstå mindre konflikter, men overordret har vi fået en mindre stresset morgen.

 

Piktogrammer i et moderne hjem

Man kan med fordel sætte piktogrammerne op flere steder i hjemmet. Og særligt når illustrationerne er så fine har jeg ikke noget i mod det 😀 Sæt dem fx op i forbindelse med morgenrutinen på badeværelse med tandbørstning, børste hår, creme, toiletbesøg osv.

Man kan hurtigt komme til at lave lange programmer med mange billeder. Jeg har erfaret, at det er bedst at holde dem korte og i stedet placere dem flere steder i huset.

Hjemme hos os har vi morgenrutinen i køkkenet, putteritualet på værelset og ”hvad skal vi have på og med” i vores bryggers. Her er det fx vigtigt, at vi altid husker ekstra batterier til pigernes høreapparater (det er også rart for os, altid lige at blive mindet om det).

  piktogram

Du kan læse meget mere om piktogrammerne her, hvor du også kan se alle kortene. De er udarbejdet af Rebus børneformidling, som også står klar til at hjælpe. Der medfølger også en super god vejledning, som fortæller jer alt i bør vide – også hvis I synes det ikke fungerer for jer.

Min hverdag i piktogrammer koster 299 kr. og købes her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. KrĂŚvede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.