Barnet som læsepilot 📖🛩

sammen om sanserne

Sammen om sanserne er en samtalebog, en lÌsebog, en sansebog og en billedbog. Som forÌldre til to hørehÌmmede piger har vi erfaret, hvor betydningsfulde vores sanser er.

Jeg plejer altid at sige, at bøger er den nemmeste müde at stimulere dit barns sprog. Og det mener jeg stadig. Og dÊt med at lÌse bøger fra en tidlig alder, kommer med mange fordele. Her kan jeg give dig 5 fede fordele:

1. Større ordforrüd og sprogforstüelse
2. Større forstüelse for omverden og empati
3. Tidlige lĂŚse- og skrivefĂŚrdigheder, som fx viden om lĂŚseretning
4. Tidlig kendskab til bogstaver

Sammen om sanserne er udformet süledes, at den virkelig motiverer lÌselysten og de tidlige lÌsefÌrdigheder, mens vi lÌrer om sanserne og skaber nÌrvÌrende samtaler med vores børn. Nür der lÌses bøger er det ikke bare super hyggeligt og nÌrvÌrende, det er ogsü noget fÌlles. Det er noget, vi har rettet vores opmÌrksomhed omkring. Fagpersonerne kalder det fÌlles opmÌrksomhed, og det er noget børnene begynder at kunne allerede fra de er 6-8 müneder.

sammen om sanserne

Bogen der vokser med barnets udvikling

Vi har læst mange børnebøger gennem tiden. Og der er nogle der skiller sig ud fra mængden. Det er dem, som vi kan læse igen og igen og som ”vokser” med barnet. Dem som er mere end bare en bog. Vi kan udvide vores samtaler jo ældre og mere barnet forstår. Og vi kan tilknytte lege og dialoger ude i den virkelig verden og herefter vende tilbage til bogens univers igen.

Rebus Børnefomidling er fantastiske til at skrive gode børnebøger. Og Sammen om sanserne er absolut ingen undtagelse. Fra forfatterne finder du også ”Den store snikke snakke bog” og ”Den lille bog om store følelser”.

Hvilken alder henvender bogen sig sĂĽ til?

Jeg vil sige at den kan bruges fra 1,5 år. Men her bør man forenkle historien, for ellers er der fare for at barnet mister koncentrationen for hurtigt. Og så bør man ikke forvente at kunne læse hele bogen på én gang. Slå fx op på de sider du ved interesserer barnet. Fx siden hvor familien køber is (den kan alle børn lide og relatere til). Læs den og snak om hvilke is i kan lide, hvordan de ser ud, hvordan føles en is og hvilke sanser man bruger. 🍦

issanselege

De større børn pü 3-5 ür kan sagtens fü lÌst hele bogen. Og sÌrligt sanselegene bagerst i bogen vil de synes er rigtig sjove. Det er ogsü en müde at fü repeteret den viden, børnene lige har füet fortalt. Nür de bruger det aktivt og i taler om det, lagres det i langtidshukommelsen som ny viden.

Mine børn er især vilde med legen ”smag og gæt” med bind for øjnene. Her må der smages og føles og børnene elsker det!

Early literacy

Det lyder virkelig fancy, men lad jer ikke skræmme. Det betyder, kort fortalt, at børnene præsenteres for bogstaver og ord i alle mulige sammenhænge – på børneværelset, i daginstitutionen, i indretningen og legemiljø osv. Der er mange måder at gøre det på.

  • Brug bogstaver i legen ved at lave menukort til restaurant- eller køkkenleg
  • Opfordrer børnene til at skrive bordkort, nĂĽr der kommer gĂŚster.
  • Lav sammen med barnet et navneskilt pĂĽ barnets dør
  • Skriv navn pĂĽ barnet knag i bryggerset eller badevĂŚrelset
  • Skriv jeres egne julekort eller breve til vennerne.

Det er helt fint med børneskrift som bare ligner kruseduller. Det er her de leger og bliver bekendt med hvilken retning man skriver og lÌser. Hvordan ser bogstaver ud og hvordan lyder de.

Sammen om sanserne forener sig med early literacy. Her bliver børnene pü en simpel müde prÌsenteret for lÌseretning, fordi den voksne lÌser motivers til at bruge fingeren, mens der lÌses. Det giver allerede de smü børn en viden om lÌseretning.

Ved børn der ca. er fra ca. 2 ür og op stopper lÌses der stadig med pegefingeren pü ordene og nür man kommer til et billede symbol, ser man forventningsfuldt pü barnet (eller müske kommer barnet med ordet helt af sig selv), som prompte kommer med det nÌste ord. Nogle af billederne er ental og nogle i flertal og pü den müde lÌrer barnet ogsü lidt om grammatiske endelser. Derudover er der brugt stor skrift i bogen, der gør det letlÌseligt for de børn der er interesseret i at lÌse med.

lĂŚsepilot

Klippe klistre historier

Fra samme tegner, Lea Leten, er der lavet klippe klistre ark, som kan hentes gratis.. Med dem kan børnene klippe billede symboler ud og sammen kan i digte jeres egne historier. Det er sjovt og fantasifuldt.

klippe klistre historie fortĂŚlling

Nür i klipper og klistrer styrkes børnenes finmotorik. Nür i digter fantasifulde og eventyrlige fortÌllinger styrkes barnets pragmatiske fÌrdigheder idet i arbejder med en start, midte of slutning i fortÌllingen. Samtidig med at i ogsü leger med sÌtningsdannelse.

Alberte er en pige der elsker prinsesser og eventyr. Så hun gik straks sigang med at gengive eventyret om Prinsessen på ærten. Efter aftensmaden, ved bordet, fandt jeg også disse ark frem og fortalte jeg en historie ud fra de små tegninger: Pelle med den magiske navle. Når han trykkede på navlen, kunne han forvandle sig til en trold …… osv osv osv.

Børnene synes at min fortælling var SÅ god, at jeg dagen efter skulle fortælle den igen (og så kom min hukommelse jo lige på prøve 🙈)

Du kan hente klippe klistre arkene her.

Rigtig god fornøjelse

 

Hvad er fĂŚlles opmĂŚrksomhed

Ting og begivenheder i vores omverden tiltrÌkker sig vores opmÌrksomhed og leverer indtryk via vores sanser og følelser, som bliver til information pü kognitivt niveau. Disse bottom-up-processer forudsÌtter fokuseret opmÌrksomhed, hvor man stiller skarpt pü noget og für det fortolket af sine omgivelser. LÌring opstür i mødet mellem det kendte og det ukendte. Vi mennesker har mentale processer, der nonstop opererer pü det ubevidste plan og søger mening i alt, hvad vi foretager os. Det er derfor, at barnet er sü afhÌngig af sine sproglige modeller, sine nÌre omsorgspersoner, af den daglige verden, som han eller hun er i gang med at udforske. FÌlles opmÌrksomhed er derfor afgørende for den spÌde udvikling af barnets sproglige forstüelse og det indre ordforrüd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. KrĂŚvede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.