Derfor skal du læse med dit barn

At læse bøger for og med dit barn er så vigtigt, at jeg ikke kan sige det nok gange! Og så er det den billigste, nemmeste og mest nærværende form for sprogudvikling.

At læse kræver ikke mange ressourcer for forældrene, men det kræver en vejledning og støtte i, hvordan man bedste griber læsningen af – hvilke spørgsmål man skal stille mm. Interessant er, at der virkelig ikke skal meget til, før end barnet rykker sig.

Læs om forsknings projektet READ for børn i folkeskolen her 

Højtlæsningen styrker ikke bare barnets sproglige udvikling, men også deres mentale tilstand, da der føles en tilknytning og tryghed mellem barn og læser.

Højtlæsningen skaber et rum med fuld og fælles opmærksomhed. Boglæsningen er en nærværende pause, der åbner op for lærerig kommunikation, som styrker barnet. Dette bakkes op af læger og læseforskere

Læs mere her 

Den daglige godnat historie styrker overordnet dit barn på tre punkter:
 • Det giver en kognitiv stimulering, der hjælper barnet til at forstå verden. Der læres at fokusere og koncentrere sig om én ting og forholde sig i ro.
 • Det udvikler evnen til refleksion og abstrakt tankegang og evnen til at indleve sig i andre menneskers verden.
 • Naturligvis styrker det sprogudviklingen, ordforrådet, formuleringsevnen og sikrer en bedre skoleparathed, hvorfor det nok også er det område, de fleste forskere med interesse for skole- og læringsmiljøer har interesseret sig for

Derudover skaber læsningen en tryghed. Et trygt barn kan bedre kontrollere sine egne følelser og er mindre stresset, da barnet lærer at spejle sig i den voksne. Højtlæsningen er en sund tilknytning mellem barn og voksen og et godt redskab. Roen, trygheden, og det at barnet føler sig set og hørt uden at blive kritiseret, er med til at barnet senere kan fokusere og holde koncentrationen, fordybe sig i leg og læring og løse skoleopgaver. Alt sammen fordi kroppen er i balance og ikke udsat for stress.

Artikel: Højtlæsning styrker barnets mentale sundhed

 

Introducer boglæsning fra en tidlig alder 

I forbindelse med vores pigers handicap blev vi opfordret til at gå tidligt i gang med boglæsningen. Og det gjorde vi så. Vi startede allerede da pigerne var ca. 6 måneder gamle med simple rør-og-føl bøger og bøger med farverige illustrationer. Det foregik altid således:

 • Sid med det lille barn på skødet med ryggen mod dig. På den måde er øret tættere på din mund og barnet har ikke mulighed for at mundaflæse (AVT strategi – auditivt før visuelt).
 • Hold bogen foran barnet, men lad ikke barnet styre. Du er den voksne og du styrer.
 • Hvis der er en ko på billedet, sig da ”Se en KO” … Pause … ”MUH, siger koen”.
 • Tag barnets hånd/finger og rør ved koen (rør og føl bøger) ”Ae-Ae”
 • Skift side når barnet begynder at miste koncentrationen.
 • Lad til slut barnet selv styre bogen.

Vi har et udvalg af skønne rør og føl bøger, som de små vi elske. Vi har selv brugt dem alle sammen med vores piger.

Traktor
Mad 
Gården 
Søde dyr 

Efter rør og føl bøgerne, gik vi igang med bøger med illustrationer som relaterede til hverdagen og hjemmet. Fx bøgerne om vuggestuen Smørklatten eller Lotte og Tottebøgerne (som vi også forhandler på shoppen)

plet, boglæsning, bøger, sprogstimulering, sprogudvikling plet, boglæsning, bøger, sprogstimulering, sprogudvikling

Læs også Politikkens guide til valg af bøger her

Ved at starte boglæsningen tidligt, laver I en god rutine med barnet. I styrker barnets ordforråd fra en tidlig alder.. For at lære ord, skal man have hørt dem mange gange.

Derudover lærer du barnet, at det er okay at mor/far styrer en aktivitet, det kan godt være sjovt alligevel. Det kan være svært at indføre boglæsningen hos et barn på 2 eller 3 år, da de er trodsige og gerne vil alt selv. Er det dog tilfældet, belønner det sig at være vedholdende, at finde bøger der har barnets interesse og at følge barnets koncentration ”Ok, hvad mon der gemmer sig på næste side?” eller skab noget spænding og drama i fortællingen med dit toneleje ”EJ SE, jeg tror den farlige tiger kommer og kilder dig”.

 

Mine gode råd til boglæsningen

 • Start så tidligt som muligt.
 • Hav bøger flere steder i huset og lav gerne en læse/hygge krog
 • Vælg bøger der passer til barnets udvikling
 • Vær et godt eksempel: Læs selv bøger! Børn gør som deres forældre
 • Læs ikke med ”Hovedet under armen”, engager dig i historien og varier din stemme.
 • Når der er ord og begreber som barnet ikke forstår, så er det vigtigt at du stopper og forklarer.
 • Spørg barnet ”Hvad tror du der sker på næste side?” tal om hvad i læser.
 • Snak om billederne og tal med barnet hvad de forestiller.
 • Spring ikke over eller omformuler svære ord, som du tror barnet ikke forstår. Forklar i stedet barnet, at et fx et ord som ”sørgmodig” er lidt det samme som at være ”ked af det”.
 • Når bogen er slut får barnet lov selv at blandre. Eller motiver barnet til at det skal det læse højt for dig.
 • Besøg ofte biblioteket

 

Nu lyder det lidt som om boglæsningen er medicin til børn. Det er det ikke, men det er et godt og gratis redskab, som ikke kan bringe noget skidt med sig – om ikke andet har i haft en hyggelig og TRYG stund sammen.

Læs mere om boglæsningen her

 

Jeg har på CIHA webshoppen kun valgt bøger ud, som vi har positive erfaringer med. Bøger som vores piger har elsket og stadig elsker, og bøger som vi har brugt i vores Auditory Verbal Therapy sprogtrænings forløb.

Her har vi især haft stor glæde af Plet-bøgerne, hvor det er oplagt at præsentere auditivt før visuelt, da bøgerne indeholder skønne flapper.

En god ide er, at læse bogen igennem selv inden, og forberede sig selv på hvad man gerne vil snakke om og fokusere på – fx kunne det være at man ville have fokus på:

 • Dyrenes navne (flodhest, hund, krokodille osv)
 • Den lyd som dyret siger (også kaldt performativ)
 • Forholdsord (bagved, ved siden af, ovenpå osv)
 • Ord forbundet med gemmeleg: Kuk-kuk, hvor er du, kan du finde, jeg fandt dig osv …

plet, boglæsning, bøger, sprogstimulering, sprogudvikling plet, boglæsning, bøger, sprogstimulering, sprogudvikling

Se hele vores udvalg af bøger her

Se også vore skønne bordteatre, som er fantastiske når historien skal gøres levende og et eller flere børn skal involveres. Vi sælger en skøn eventyr bog, hvortil vi også forhandler bordteatre.

Se bogen her

I de fleste daginstitutioner anvendes dialogisk læsning. 

Den dialogiske læsning kan kombineres med andre redskaber i legen som fx bordteatre, tegninger, leg.

Dette praktiseres i daginstitutionerne og handler om at læse en  bog med en mindre gruppe børn. Bogen skal læses tre gange – helst inden for en uge – men bogen læses forskelligt hver gang:

 • Første gennemlæsning foregår om muligt uden afbrydelser. Bagefter taler den voksne og børnene om bogen.
 • Anden gennemlæsning inviterer til afbrydelser og samtale. Den voksne stiller spørgsmål, og man ”smager” på de gode ord og taler om dem.
 • Tredje læsning af bogen inddrager børnene endnu mere, de genfortæller fx, uddeler stjerner og taler om, hvad de er blevet klogere på ved at læse bogen.

Man kan knytte læsningen til kreative aktiviteter. Når børnene tegner, dramatiserer eller leger et tema eller ord fra bogen, øges effekten af den dialogiske læsning.

God læselyst 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Få 10% rabat

Tilmeld nyhedsbrev Tilmeld dig og få 10% rabat på alt fra Egmont Toys. Vi sender nyheder om rabatter, legetøj og bøger.