Et legende univers og seriøs underholdning

Marie Stegger Smith og Drillepind Godteposen

Den nye bog Drillepind og det legende univers Godteposen er seriøs underholdning

Tobias Dybvad og Marie Stegger Schmidt har skabt bogen Drillepind og et legende univers med bogen som hovedperson.

Sproget er helt essentielt – for os alle. Det er en måde at begå os på i verden og forstå sociale kontekster. Det er vores fineste opgave at understøtte børnene til at udvikle et stærkt sprog og så små frø, så et større ordforråd kan blomstre. Og det skal være sjovt, legesygt og lystbetonet!

Kom legende til større ordforråd

Bogen Drillepind beskriver en række sjove karakterer, som vi alle genkender fra hverdagen – og måske også i os selv. Hvad er fx en regelrytter, kong gulerod eller en charmebøf? Bogen udvider altså helt konkret børns ordforråd ved at give dem kendskab til og forklaringer på alle disse farverige og billedskabende sprogblomster.

Bogen italesætter samtidig forskelligheder og gør op med kassetænkning; fx det at man kan være mange forskellige ting – der er jo ikke nogen, der udelukkende er en hidsigprop eller en krudtugle. For at sikre en pædagogisk tilgang til indholdet er bogen skrevet under supervision af en læsevejleder fra folkeskolen og alle karaktertyper er også fortolket i farverige sjove illustrationer for at øge underholdningsværdien i læsestoffet og muligheden for samtale om de nye ord.

 

Vedkommer os alle

Selvom det har været et stort ønske for os at bogen skal være underholdende for både børn og voksne, har det været lige så vigtigt, at den også er så meget mere end bare et godt grin. Læring er lettere, hvis det er sjovt. Vi vil noget andet end den vanlige kassetænkning og facitlæring, for vi mener ikke at verden er så firkantet. Derfor bliver bogen også en læring om forskelligheder og accept af at vi alle er helt ok, præcis som vi er. For hvem passer i virkeligheden i en kasse? Vi vil så gerne skabe lyst og iver hos børnene.

Hvordan skal man kunne udvikle sig, når man er sat i en kasse? Læring skal ikke terpes ind i børnene. Det skal være sjovt og legende. Det er som om der er skabt den illusion omkring legen at den kun er for sjov. Men lige præcis legen tager vi dybt seriøs. Leg er et redskab, som børn naturligt har med sig og som de mestrer til perfektion. Det skal naturligvis udnyttes. Derfor har det også været vigtigt for os at tilpasse os børnene og møde dem på deres præmisser uden at tale ned til dem.

 

Ven med sproget

Her kommer Godteposen ind i billedet. Den består af: En plakat med alle karaktererne fra bogen, et kortspil, der kan bruges til 2 slags spil, og selvfølgelig også Drillepind-bogen. Alt sammen leveret i en gymnastikpose.

 

 

– Og hvorfor så det? Kortspillet støtter sproget og den viden børnene har tilegnet sig igennem bogen via leg. Plakaten giver dem mulighed for at integrere figurerne på værelset og blive “ven” med dem. Gymnastikposen kan de altid have med på ryggen. Der er ingen grænse mellem leg og læring. Måske kan gymnastikposen i virkeligheden blive associeret med en bog de synes er sjov, imens de kalder deres mor en “løvemor” og deres far en “strandløve”.

 

 

De lærere, der har været i berøring med Drillepind-universet bekræfter os i, hvor relevant Godteposen er. Det gælder for lærere indenfor almen undervisning, 2-sprogede elever og lærere i specialklasser. Både fordi lærerne hungrer efter nyt materiale i undervisning men også fordi de ser mange kreative muligheder for læring via Godteposen.

Bogen kan fungere som selvlæsning fra 4. klasse eller højtlæsning fra 1. klasse, men vi har – efter bogen blev udgivet – oplevet at den også fungerer godt som dialogisk læsning for børn ned til 4-årsalderen.

Drillepind udgives på eget forlag (Charleys Mor), da det er vigtigt for os at være med i alle processer – fra valg af tegner og grafiker til hvordan de forskellige ting skal produceres og i hvilke materialer. Vi vil nemlig sikre at materialet opnår den bedst mulige kvalitet på alle måder. Bogen er produceret på FSC certificeret papir og kortspillet er trykt på karton og lever op til EU legetøjsdirektivet. Gymnastikposen er produceret i 100% økologisk bomuld fra EarthAware.

Kærlig hilsen Marie & Tobias

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DELTAG I KONKURRENCEN

Tilmeld nyhedsbrevet Deltag i konkurrencen om en valgfri lærerig plakat, signeret at kunstner Lea Letén, samt en af de populære magnetbøger. Bonus: få tilbud, inspiration og nyheder før alle andre