EMNER PÅ BLOGGEN

SENESTE INDLÆG

FØLG OS PÅ SOCIALE MEDIER

4 gode børnespil for hjernegymnastik

Variation af spil, der stimulerer sproget og fortælleevnen

De bedste børnespil som har hjernegymnastik og samtale som mål

Hyggestunderne med familien behøver ikke lide under hverdagens indtog med iPad og Ramasjang. Med gode spil til børn og familien, får i sat skub i samtalen.

Hjerneforskere er enige om, at spil udvikler hjernen i langt højere grad end den passive skærmtid gør. Alle sanser stimuleres, og sproget vil helt automatisk vokse i samtalen over disse spil. Målet er hverken at vinde guldet eller at komme først – målet er samtalen, og gevinsten er et styrket sprog.

1. Sjovt børnespil med modsætninger

I denne æske gemmer sig et skattekammer af aktivitet. I dette bingo-spil er der rig mulighed for dialog, at læse og lære om modsætninger.

Bingospillet her er med tegninger af Lea Letén, og de er så bare så fine. Opgaven er at matche modsætninger, og det styrker man især ordforrådet. Derudover styrkes også barnets udtryksevne og logiske tænkning. Spillet kan spilles på 3 forskellige måder, hvilket giver mulighed for at variere spillet så det bliver ved at være sjovt.

Alle kort og plader har dansk tekst, hvilket fremmer de tidlige læsefærdigheder og forståelse for hvordan ord ser ud og læses. At lege med modsætninger sammen med barnet har mange fordele. Generelt styrkes barnets kognitive færdigheder, logiske tænkning og sprog. Når barnet søger efter modsætninger, styres, udvides og nuanceres deres ordforråd og evnen til at udtrykke sig via sproget trænes.

Når barnet forstår og kan gøre sig forståelig overfor andre, bliver det interessant for barnet at bruge sproget. Og vigtigst for sprogudviklingen er brugen af sproget. Barnet lærer ligeledes om størrelsesforhold, perspektiv og tillægsord, når I spillet Bingo med modsætninger.

Barnets koncentration, hukommelse og tur-tagning styrkes også ved at spille Bingo med modsætninger, men husk at spillet først og fremmest skal være en sjov og legende aktivitet – for børn lærer bedst gennem leg, og når de har det sjovt.

Hitter især hos de tre-årige, men både de lidt yngre og de ældre kan også sagtens være med.

Bingo med modsætninger 199 kr.

 

2. Funktionsforståelse i et børnespil – Hvad er det?

Ja, det er et godt spørgsmål. Observationsspillet fra Vilac ”Hvad er det?” er et rigtigt familiespil, der styrker netop denne evne i barnets sprogudvikling.

Funktionsforståelse er viden om, hvad ting bruges til, og spillet er en mulighed for at udvikle og udvide barnets kendskab til en masse forskellige ting. Det styrker både ordforrådet med masser af navneord, og lægger op til masser af snak om former og farver.

Spillet kan anvendes på et utal af måder. Barnet stilles spørgsmålet ”Hvad er det” ud fra et figurkort. Det er så barnets opgave at skabe figuren fra opgavekortet med de geometriske brikker, hvorefter de andre skal gætte hvad det er.

Man kan både spille på tid og bruge brikkerne (og kortene) på andre kreative måder. Læs bl.a. de mange lege-ideer her

Vilac “hvad er det?” 359 kr.

 

3. ”Før og efter” et godt børnespil om sekvenser

Dette spil styrker en masse færdigheder, der hjælper dit barn til en større forståelse af livet omkring os, og hvordan nogle handlinger følger en bestemt rækkefølge.

I 3-4 års alderen begynder barnet at eksperimentere med grammatiske endelser og datidsformer. Selvom det ikke er helt på plads endnu, øver barnet sig og laver masser af fejl. Men ret endelig ikke dit barn, for det skal nok falde på plads, når barnet selv er klar.

Et spil som ”før og efter” er et genialt spil til at fremme den logiske tænkning, mens barnet øver sig på endelser og forståelse af tid. Spillet går ud på at matche to brikker, der viser en aktivitet henholdsvis før og efter. Barnet vil helt automatisk skulle formulere sætninger, der øver udsagnsord i forskellige tider, når det skal matche og beskrive, hvad der sker på de to billeder og forklare, hvorfor de hører sammen.

Snak om, hvad dyrene laver på billederne, og hvad de mon tænker – dette er med til at udvikle historiefortællinger, theory-of-mind* og kreativitet. Spillet kan meget mere og lægger også op til en snak om hverdagssituationer. Disse samtaler om aktiviteter, der udspiller sig i en bestemt rækkefølge, vil hjælpe barnet til at forudsige situationer, der opstår i hverdagen.

Før og efter spil 169 kr.

Før og efter spil understøtter historiefortælling

 

4. Sjovt børnespil med dialog om følelser

Alle mine følelser – indeni og udenpå er et nyt brætspil, som, på en legende måde, støtter barnets følelsesmæssige udvikling. Spillet giver en sjov og hyggelig spilleoplevelse samtidig med, at hele familien, børn som voksne, øver sig i at tale om og mærke deres følelser – både de rare og de svære. Udover at skabe en nærværende familiestund, er målet med spillet på sigt, at det er med til at skabe en familiekultur, hvor det er naturligt at tale om de følelser, man oplever i hverdagen.

Spillet kan hjælpe de voksne omkring barnet med at tale om følelser, hvilket er noget mange synes er svært og lidt tabubelagt. Men ikke desto mindre er det meget vigtigt at tale med børn om følelser, da den følelsesmæssige udvikling ikke sker af sig selv. Følelser, ligesom sprog og motorik, skal stimuleres for at udvikle sig og ”vokse”, så vores børn man vokse op med de bedste forudsætninger for at udvikle et balanceret følelsesliv og et stabilt selvværd. Spillet støtter både tilegnelsen af et sprog for følelser og forståelsen af følelser – hos sig selv og andre.

Alt dette kan få spillet til at lyde meget kompliceret, men det er det ikke! Der medfører en simpel spillevejledning, så spillet er lige til at gå til, og det kan spilles med børn fra omkring 3 år og opefter.

Alle mine følelser – indeni og udenpå 399 kr.

Spil er en god måde at hive sproget frem

Spil er en super nærværende aktivitet med dit barn. Det er hyggeligt og et godt alternativ til skærmtid, og ligesom historiefortælling styrker det relationen mellem børn og deres forældre. De fleste børn kan faktisk være med på mere, end vi lige tror. Selvom spillene her er til forskellige aldre, kan man bruge spillekort og brikker på mange flere måder, end de er beregnet til og på tværs af aldre. Sprog styrkes af at spille – og så er der ingen tabere.

Målet med spillene er hverken at vinde guldet eller at komme først – målet er samtalen, og gevinsten er et styrket sprog.
Rigtig god fornøjelse!

 

*  Det er evnen til at skabe sig “forestillinger om sig selv og om andre samt egne og andres tanker, følelser, hensigter, mentale tilstande og lignende.” …. “-at kunne danne sig en teori om eller en forståelse af, at andre menneskers handlinger og måder at reagere på udspringer af og kan forstås ud fra deres tanker, opfattelser, følelser, motiver og så videre.”(Lose:147). Kilde

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.