Læsning, snak og leg om SANSERNE

sanselege

Vi oplever, lærer og husker gennem vores sanser

Og hvis vi samtidig sætter ord på mens det sker, styrker vi barnets ordforråd, sprogforståelse og endda hukommelse.

Hukommelse og sanser i samspil

Bogen Sammen om sanserne har givet os en kærligt skub og gjort os opmærksomme på, hvornår vi bruger vores sanser. Og ikke mindst givet os inspiration til at italesætte dem.

Særligt udenfor vores vante rammer er børnene blevet opmærksomme og gode til at sætte ord på. Vi snakker fx om, at vi føler frisk luft i ansigtet eller vi kan høre en lastbil og fugle der kvidrer. Måske kan vi også dufte noget. Det er skønt at se børnenes engagement og interesse for noget, som vi har læst om

Bogen egner sig særligt til de 3-7 årige børn.

Hukommelsens betydning for sproget

At lære er at huske.
At huske hvad man har lært.

Man snakker også om se-høre-røre-gøre læringsstile. Uanset hvilken læringsstil (Hvordan lærer mit barn bedst, alt.dk) dit barn har, synes jeg altid man kan slippe godt afsted ved at kombinere stilene.

Og det gør vi netop  når vi læser om sanserne ved højtlæsning, taler om dem, inddrager oplevelser og erfaring og slutteligt får lov at bruge dem i sanselege og klippe klistre historier. På den måde er der stor chance for at den nye viden lagres i hukommelsen

Hukommelse er, hvordan viden kodes, gemmes og senere hentes. Den kan inddeles i forskellige slags hukommelser: langtids-, korttids-, arbejds-, auditiv- og visuel hukommelse. Ny forskning viser, at arbejdshukommelse er en mere væsentlig faktor end intelligens, når man taler om læring (Bylander & Krogh, 2014).

Arbejdshukommelse er en bearbejdning af de informationer, der stammer fra både korttidshukommelsen og langtidshukommelsen. Her er der begrænset kapacitet. Den samarbejder med vores ydre og indre opmærksomhed, som er grundlæggende i vores læring af sprog og går forud for al anden kognitiv træning.

Så hvis man styrker barnets opmærksomhed (eksempelvis ved at læse bøger) fremmes arbejdshukommelse og dermed også indlæringsevne (Fredens, 2012: 173)

 

Hvorfor er gentagelser vigtige for læring

Den første hukommelse er kropslig. Det er den der bruges, når små børn lærer at kravle, stå og gå. Det er en arbejdsstrategi med mange gentagelser og justeringer undervejs ud fra hukommelsen, der minder dem om hvad der skete lige før.

Børn der har en dårlig motorik, har også en dårlig kropslig hukommelse og dermed et dårligere fundament for hukommelse (Fredens, 2018). Uanset hvilken hukommelse der tales om skaber mange gentagelser forbindelser i det neurale netværk i hjernen. Des flere forbindelser der er, des mere automatiseret bliver gentagelsen.

Når noget er lært frigives dopamin i hjernen. Det fungerer som vores belønningshormon og det vil blive lettere at overføre den glæde til andre områder, hvor der skal læres noget nyt (Fredens, 2012: 232).

Gentagelser kan bestå af et dagligt ritual. Når det er gentaget tilpas nok gange, vil hjernen bruge mindre energi, fordi den husker dem og det vil blive en automatisering. Og så er der igen kapacitet i arbejdshukommelsen, til at lære nyt. Jo mere der er blevet automatiseret, jo mere kapacitet er der til at lære. Derfor er piktogrammer også gode, fordi rutiner automatiseres og der bruges færre kræfter på konflikter.

SÅ gentagelser vigtige, bl.a. når barnet lærer sprog. Nemme løsninger er kedelige og derfor må barnet gerne udfordres og presses, så længe det ikke går ud over engagementet

Leg med sanserne

Internettet (særligt instagram og pinterest) er fyldt med gode eksempler på sjove sanselege. Hos de større børn er bogen her særligt god, da vi her får en masse viden gennem bogen, som vi er i dialog om og bagefter kan vi gå ud og bruge vores nye viden gennem egne sanser

Man finder inspiration til sanselege bagerst i bogen. Og det er bare skønt med konkrete eksempler på hvad man kan bruge, for min mor-hjerne står altså nogle gange i tomgang.

sanselege

Jeg håber at I kan få ligeså meget sjov ud af bogen, som vi har.
Og vi er slet ikke færdige

Kærlig hilsen Rikke, Alberte og Ella

Vil du læse mere om bogen og se video teaser, så kan du trykke her

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DELTAG I KONKURRENCEN

Tilmeld nyhedsbrevet Deltag i konkurrencen om en valgfri lærerig plakat, signeret at kunstner Lea Letén, samt en af de populære magnetbøger. Bonus: få tilbud, inspiration og nyheder før alle andre