Barnet som læsepilot

sammen om sanserne

Sammen om sanserne er en samtalebog, en læsebog, en sansebog og en billedbog. Som forældre til to hørehæmmede piger har vi erfaret, hvor betydningsfulde vores sanser er.

Jeg plejer altid at sige, at bøger er den nemmeste måde at stimulere dit barns sprog. Og det mener jeg stadig. Og dét med at læse bøger fra en tidlig alder, kommer med mange fordele. Her kan jeg give dig 5 fede fordele:

1. Større ordforråd og sprogforståelse
2. Større forståelse for omverden og empati
3. Tidlige læse- og skrivefærdigheder, som fx viden om læseretning
4. Tidlig kendskab til bogstaver

Sammen om sanserne er udformet således, at den virkelig motiverer læselysten og de tidlige læsefærdigheder, mens vi lærer om sanserne og skaber nærværende samtaler med vores børn. Når der læses bøger er det ikke bare super hyggeligt og nærværende, det er også noget fælles. Det er noget, vi har rettet vores opmærksomhed omkring. Fagpersonerne kalder det fælles opmærksomhed, og det er noget børnene begynder at kunne allerede fra de er 6-8 måneder.

sammen om sanserne

Bogen der vokser med barnets udvikling

Vi har læst mange børnebøger gennem tiden. Og der er nogle der skiller sig ud fra mængden. Det er dem, som vi kan læse igen og igen og som ”vokser” med barnet. Dem som er mere end bare en bog. Vi kan udvide vores samtaler jo ældre og mere barnet forstår. Og vi kan tilknytte lege og dialoger ude i den virkelig verden og herefter vende tilbage til bogens univers igen.

Rebus Børnefomidling er fantastiske til at skrive gode børnebøger. Og Sammen om sanserne er absolut ingen undtagelse. Fra forfatterne finder du også ”Den store snikke snakke bog” og ”Den lille bog om store følelser”.

Hvilken alder henvender bogen sig så til?

Jeg vil sige at den kan bruges fra 1,5 år. Men her bør man forenkle historien, for ellers er der fare for at barnet mister koncentrationen for hurtigt. Og så bør man ikke forvente at kunne læse hele bogen på én gang. Slå fx op på de sider du ved interesserer barnet. Fx siden hvor familien køber is (den kan alle børn lide og relatere til). Læs den og snak om hvilke is i kan lide, hvordan de ser ud, hvordan føles en is og hvilke sanser man bruger.

issanselege

De større børn på 3-5 år kan sagtens få læst hele bogen. Og særligt sanselegene bagerst i bogen vil de synes er rigtig sjove. Det er også en måde at få repeteret den viden, børnene lige har fået fortalt. Når de bruger det aktivt og i taler om det, lagres det i langtidshukommelsen som ny viden.

Mine børn er især vilde med legen ”smag og gæt” med bind for øjnene. Her må der smages og føles og børnene elsker det!

Early literacy

Det lyder virkelig fancy, men lad jer ikke skræmme. Det betyder, kort fortalt, at børnene præsenteres for bogstaver og ord i alle mulige sammenhænge – på børneværelset, i daginstitutionen, i indretningen og legemiljø osv. Der er mange måder at gøre det på.

  • Brug bogstaver i legen ved at lave menukort til restaurant- eller køkkenleg
  • Opfordrer børnene til at skrive bordkort, når der kommer gæster.
  • Lav sammen med barnet et navneskilt på barnets dør
  • Skriv navn på barnet knag i bryggerset eller badeværelset
  • Skriv jeres egne julekort eller breve til vennerne.

Det er helt fint med børneskrift som bare ligner kruseduller. Det er her de leger og bliver bekendt med hvilken retning man skriver og læser. Hvordan ser bogstaver ud og hvordan lyder de.

Sammen om sanserne forener sig med early literacy. Her bliver børnene på en simpel måde præsenteret for læseretning, fordi den voksne læser motivers til at bruge fingeren, mens der læses. Det giver allerede de små børn en viden om læseretning.

Ved børn der ca. er fra ca. 2 år og op stopper læses der stadig med pegefingeren på ordene og når man kommer til et billede symbol, ser man forventningsfuldt på barnet (eller måske kommer barnet med ordet helt af sig selv), som prompte kommer med det næste ord. Nogle af billederne er ental og nogle i flertal og på den måde lærer barnet også lidt om grammatiske endelser. Derudover er der brugt stor skrift i bogen, der gør det letlæseligt for de børn der er interesseret i at læse med.

læsepilot

Klippe klistre historier

Fra samme tegner, Lea Leten, er der lavet klippe klistre ark, som kan hentes gratis.. Med dem kan børnene klippe billede symboler ud og sammen kan i digte jeres egne historier. Det er sjovt og fantasifuldt.

klippe klistre historie fortælling

Når i klipper og klistrer styrkes børnenes finmotorik. Når i digter fantasifulde og eventyrlige fortællinger styrkes barnets pragmatiske færdigheder idet i arbejder med en start, midte of slutning i fortællingen. Samtidig med at i også leger med sætningsdannelse.

Alberte er en pige der elsker prinsesser og eventyr. Så hun gik straks sigang med at gengive eventyret om Prinsessen på ærten. Efter aftensmaden, ved bordet, fandt jeg også disse ark frem og fortalte jeg en historie ud fra de små tegninger: Pelle med den magiske navle. Når han trykkede på navlen, kunne han forvandle sig til en trold …… osv osv osv.

Børnene synes at min fortælling var SÅ god, at jeg dagen efter skulle fortælle den igen (og så kom min hukommelse jo lige på prøve )

Du kan hente klippe klistre arkene her.

Rigtig god fornøjelse

 

Hvad er fælles opmærksomhed

Ting og begivenheder i vores omverden tiltrækker sig vores opmærksomhed og leverer indtryk via vores sanser og følelser, som bliver til information på kognitivt niveau. Disse bottom-up-processer forudsætter fokuseret opmærksomhed, hvor man stiller skarpt på noget og får det fortolket af sine omgivelser. Læring opstår i mødet mellem det kendte og det ukendte. Vi mennesker har mentale processer, der nonstop opererer på det ubevidste plan og søger mening i alt, hvad vi foretager os. Det er derfor, at barnet er så afhængig af sine sproglige modeller, sine nære omsorgspersoner, af den daglige verden, som han eller hun er i gang med at udforske. Fælles opmærksomhed er derfor afgørende for den spæde udvikling af barnets sproglige forståelse og det indre ordforråd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DELTAG I KONKURRENCEN

Tilmeld nyhedsbrevet Deltag i konkurrencen om en valgfri lærerig plakat, signeret at kunstner Lea Letén, samt en af de populære magnetbøger. Bonus: få tilbud, inspiration og nyheder før alle andre