Leg med maden

rolleleg med legemad. Sådan kan du lære færdigheder ved at lege med legemad

Verdens bedste kokke blev ikke verdensmestre uden at eksperimentere, tilsætte og smage.

Hvilke sammensætninger giver tilsammen umami? Fungerer chokolade i fiskefarsen? Eller sennep på cornflakes?

Børn lærer at bruge sproget i sammenhænge gennem erfaring og ved at eksperimentere med sprogets elementer. Børns favoritlege går ofte ud på at kopiere voksne aktiviteter og scener fra hverdagen. Der er uendelige legemuligheder i madens univers og masser af sprogstimulerende aktiviteter, der opstår helt naturligt – her må man nemlig godt lege med maden.

Dette kan barnet lære med legemad

Legemad i fine farver og flotte detaljer kan lære børnene mere end blot navnene på grøntsager og farver. Mindre børn kan lære om farver og former, og større børn kan selv sammensætte deres yndlingspizza med pepperoni, og lige hvad et børnehjerte kan begære.

Sæt jer f.eks sammen og byg yndlingspizzaen og snak om, hvad der kan smage godt på en pizza. Eller byg den flotteste lagkage med lys, og snak om, hvad der skal på, hvordan den kan dekoreres og hvorfor.

 

TIP! Find blyant og papir frem og tegn og skriv en indkøbsliste med børnebogstaver og kruseduller. Når børn leger med ord og tal udvikles blandt andet skrive- og læsefærdigheder.

Med pizza og lagkage (som vist på billederne) kan du styrke barnets evner indenfor:
  • Matematiske færdigheder som at tælle og lære om hele, halve, kvarte og tredjedele
  • Hukommelse! Lav en pizza bestilling, som barnet skal huske og dernæst udføre korrekt. En god ide er altid at nævne hele bestillingen/sætningen, når du kan se at barnet tvivler. Hvis du deler sætningen op, gør du det alt for nemt. “Jeg vil gerne bestille 1 stykke pizza med 2 pepperoni og 1  champignon” 

I den generelle rolleleg som ”købmand”, indgår masser af sprogudviklende potentiale som f.eks. tal, forskellige ord for mængde ( et styk, to kilo, tre liter, osv.) og en masse vigtige spørgeord, som hvad, hvorfor, hvor mange, osv. Det er ekstra sjovt at lege, når man har rigtige pengesedler i hånden eller et kasseapparat, der kan bippe og give en bon tilbage til kunderne. Eller hvad børnene nok bedst kender i dag = en dankort terminal med kort og kvittering

kasseapparat, legemad, dankortterminal 

Rolleleg styrker fantasien og evnen til at lege

I rollelegen er sproget er et redskab, som bruges til at forhandle og lave aftaler for legen. Når børn leger forskellige roller, udvikler de både deres sociale kompetencer og fantasi. Man skal jo både forestille sig, hvordan pizzaen tilberedes, hvad der skal på, og hvordan den smager – man skal altså forestille sig situationen,mens man former indholdet med sproget.

Du har sikkert hørt dine børn livligt dirigere og forklare legens forløb med ”så legede vi, at”. Mindre børn leger, at de udfører selve handlingerne, og står f.eks. sirligt og dækker bordet op til te, hælder derefter te i kanden, og så i kopperne. De lidt større børnehavebørn bruger sproget til at forme legens forløb ” … og så var teen klar”.

Rollelegen udvikler desuden færdigheder i problemløsning, når man skal aftale, hvem der er hvem, og hvem, der leger hvad.

Leg med mad er underholdende for alle aldre, og der skal egentlig ikke så meget til. Når kokken får frie tøjler med gode ingredienser, så skal der nok blive bikset en masse retter sammen – og smagt på en masse ord undervejs.

Deltage i barnets leg, det er sjovt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Få 10% rabat

Tilmeld nyhedsbrev Tilmeld dig og få 10% rabat på alt fra Egmont Toys. Vi sender nyheder om rabatter, legetøj og bøger.