Linglyds tjek

Strategi: Auditivt først – sikre at teknikken virker perfekt så der er optimal adgang til talelyde – ALTID!

De uundværlige linglyde

Strategi: Auditivt først – sikre at teknikken virker perfekt så der er optimal adgang til talelyde – ALTID!

Linglyds-tjek bør gennemføres dagligt – helst om morgen, inden barnet sendes ud i verden – for at sikre at barnets høreteknologi virker optimalt, så det har adgang til alle talesprogslyde. De 6 Linglyde er særligt udvalgte, så de tilsammen dækker hele talens frekvensområde.  

Teknik er ikke ufejlbarlig! Barnets høreteknologi kan sætte ud fra den ene dag til den anden, så man muligvis ikke kan undgå at lægge mærke til det. Men lyden kan også ændre sig gradvist over tid, uden hverken du selv eller barnet har den fjerneste anelse. Med det daglige Linglyds-check kan du spore enhver ændring i barnets opfattelse af den lyd det får gennem sin høreteknologi, CI/HA/Bahs. Derfor er Linglydene uundværlige!

 

Sådan gør du: tjek de 6 Linglyde

Linglydene præsenteres ved normal stemmestyrke, og udelukkende gennem hørelsen.  Målet er, at barnet efterhånden kan identificere lydene ved at imitere/gentage disse, når de præsenteres i en kort ikke-highlightet version, sådan som lydene optræder i normal tale, på afstand (op til 5 meter) og med ét HA/CI/BAHS aktiveret ad gangen. Det tager dog tid inden barnet kan medvirke optimalt, og det må derfor udfordres gradvist:

  • tæt på → på afstand
  • highlightet lyd (lyden forlænges, synges, gentages el.lign.) → ikke-highlightet lyd
  • detektion af lyd (dvs. reaktion på lyd) → identifikation af lyd ved at imitere den
  • begge HA/CI/BAHS aktiveres samtidigt → kun det ene HA/CI/BAHS aktiveres ad gangen

For at motivere barnet til at deltage, er det en god idé at give det en belønning i form af legetøj eller andet konkret. For de helt små børn og mindre børn, der ikke har megen lytteerfaring, giver det bedst mening at lære Linglydene at kende gennem leg med Linglydskonkreter, som i Cihas Linglyds pakke. Her har vi udvalgt 6 stykker legetøj til at repræsentere hver af de 6 Ling-lyde.

fly = /ar/
tog = /u/
rutsjebane = /i/
Kage = /m/
slange = /s/
dukke der sover = /sh/

Du kan eventuelt benytte CIHAs Linglyds pakke. Her har vi udvalgt seks stykker legetøj som repræsenterer hver af de seks Ling-lyde.

OBS! Nogle taler om en 7. Ling-lyd: stilhed. Det handler om at barnet ikke må kunne forudse, hvornår næste lyd bliver præsenteret, og dermed blot gætte sig til, hvornår det skal reagere. Husk at du skal variere ventetiden, fra barnet er klar til at lytte, og til du præsenterer lyden.

 

____________________________________________________________________

Af Jeanette Hølledig Mikkelsen, Audiologopæd, LSLS Cert. AVT. © CIHA, 2017

Inspireret af bl.a.:
Advanced Bionics med input fra Lena Nissen Audiologopæd cand. mag., LSLS Cert. AVT & Jeanette Hølledig Mikkelsen, Audiologopæd, LSLS Cert. AVT (2015). De 6 Linglyde fra Advanced Bionics. AdvancedBionics.com. Elizabeth Rosenzweig, MS, CCC-SLP, LSLS Cert. AVT. https://auditoryverbaltherapy.net/2015/03/25/ling-six-sound-check/