Gør oprydning til en fest

Organisering klistermærker

Organisering, oprydning og struktur

“Nu danser vi oprydningdansen”, siger far, “og så rydder vi op bagefter”.

Jeg læste bogen “Pelle og Ronja – oprydningsfesten” for mine børn. I bogen bliver oprydning gjort til en leg, ikke en sur pligt, men en leg og en hyggestund hvor man sammen med børnene hjælper hinanden med at få ryddet op til god musik. Den greb børnene herhjemme med det samme – det lød sjovt og de ville også lave en oprydningsfest. Men hvordan skal børnene kunne hjælpe med at rydde på hvis de ikke ved hvor tingene skal være?


Alt legetøj har en fast plads

I køkkenet har tallerkener, glas og bestik faste pladser i skabe eller skuffer, hvilket gør det nemt at finde tingene når der f.eks. skal dækkes bord. Men hvad med legetøjet? Lige som børnene skal lære at tage tøj på selv, lære at cykle og læse, så er det at rydde op også noget man skal lære.

Tidligere var legetøjet i store kurve og kasser, men det var helt tilfældigt hvor legetøjet var, hvilket ofte var til stor frustration, når børnene ikke kunne finde deres ting.

Så det hele startede med at vi fik etableret et grundlæggende system, så alt legetøj nu har en fast plads. Det har vi gjort ved hjælp af klistermærker på skabe og skuffer med billeder af legetøjet, så børnene selv kan se, hvor tingene skal være. Det har gjort en stor forskel, når vi sammen skal rydde op, at legetøjet er opdelt i kategorier og børnene helt selvstændigt kan hjælpe med at rydde op.

Hvis det skal være nemt for jer, så har Ciha lavet dette hæfte med 96 klistermærker til formålet

Ved at have organiseret legetøjet og givet alt faste pladser oplever vi, at børnene leger meget mere med det legetøj de har, for nu kan de faktisk se hvad der er og nemt finde tingene. Og det samme med børnenes tøj – se hvordan jeg har gjort her:


Det er så kedeligt at rydde op – og så alligevel ikke!

Oprydning kan opleves som en brat afslutning på en god leg og dermed blive noget negativt. Og det er så ærgerligt! For at undgå konflikter og i stedet for skabe gode overgange, når leg skal udskiftes med aftensmad eller når nattøjet skal på. I de overgange og skift har vi stor glæde af at bruge piktogrammerne da de er med til at skabe forudsigelighed hos børnene og hjælper med rækkefølgen. Børnene ved præcis, med hjælp fra billederne på piktogrammerne, hvilken rækkefølge tingene skal gøres.

Vi har indført, med inspiration fra bogen “Pelle og Ronja – oprydningsfesten”, at sætte den samme musik på hver gang vi skal i gang med at rydde op. Så når temaet fra Indiana Jones bliver sat på for fuld power, så betyder det at festen starter – oprydningsfesten! Musikken skaber store smil hos både børn og voksne og man kan slet ikke lade være med at starte oprydningen med en lille dans.

Mit store ønske er, at lære børnene at oprydning kan være en fest og en sjov del af legen.

Det behøver slet ikke være kedeligt at rydde op og jeg håber at oprydningsfesten også vil starte hjemme hos dig!

Med kærlig hilsen
Ellen Egelund Møldrup, Optimal Organisering
Instagram: @optimal_organisering

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.