Stjæler du dit barns selvtillid?

5 strategier til at give børn selvtillid

Hvordan giver man børn selvtillid med i rygsækken? En bevidst indsats fra forældrenes side med flere forskellige tiltag. Herunder komme vi ind på nogle strategier, som du kan bruge i familielivet.

Med disse strategier kan du hjælpe barnet med at udvikle en sund og robust selvtillid, som vil gavne dem hele livet.

Gør du for meget for dit barn?

Det kommer kun af gode hensigter, når du hjælper dit barn, det ved vi. Begrebet curling forældre kender vi alle sammen. Menneskebabyer er det eneste pattedyr, som er totalt hjælpeløse fra fødslen. Så vi har fra start lært at gøre alt for det lille barn, glædeligt. Men som barnet bliver større, skal vi måske blive lidt bedre til at give slip og give lov – også selvom det kan give barnet knubs – og det tager længere ti, for ja, nogle gange er det hurtigere, at mor lige binder de snørebånd.

Og du skal naturligvis også stadig hjælpe dit barn, men hjælper du måske mere end hvad godt er? Ja, så stjæler du muligvis dit barns selvtillid.

Se dig selv som et stillads omkring barnet. Du har været støtten rundt om, så det ikke skulle vælte, men stille og roligt fjerner du mere og mere af stilladset, hvortil sidst klarer barnet det faktisk uden din hjælp.

Og Rom blev jo ikke bygget på én dag. Nye rutiner tager tid og husk at være vedholdende og at barnet prøver.

5 strategier til at give dit barn selvtillid

  1. Vis kærlighed og støtte

Helt grundlæggende: Vis og lad dit barn vide, at du elsker ham eller hende uanset præstationer eller fejltagelser.

Noget andet vigtigt er også at tilbringe tid sammen og vise at du interesserer dig. Hermed viser du ubetinget kærlighed og barnet tør, at prøve mere – og fejle. Lær barnet at se fejl, som en læringsmulighed i stedet for fiasko.

Det vil også lære barnet at møde modgang med en positiv attitude og søge andre muligheder/kreative ideer til at løse opgaven.

  1. Ros og anerkendelse

Hvem elsker ikke at få ros? Det gør selv voksne. Nogle voksne stræber endda hele livet efter deres forældres anerkendelse.
Giv specifik ros for barnets indsats og ikke kun resultatet. Fx “Jeg er stolt af den måde du har brugt farverne i din tegning” i stedet for “Flot tegning”.

Fokuser på processen og ikke målet.

  1. Opmuntre til at være selvstændig

Du kender selv fornemmelsen af at komme i mål med noget, eller lære noget nyt. Det er en fantastisk følelse – og dém skal barnet bare have rygsækken fyldt med!

Det gør du ved at give barnet ansvar. Giv ham/hende alderssvarende opgaver, som han/hun selv kan klare. Hjælp dem med at sætte realistiske og opnåelige opgaver.
Det giver en følelse af succes, når det lykkedes og så bidrager det også til, at barnet føler sig som en værdsat og vigtig del af familien – ”der er brug faktisk for mig”.

En enkel og meget effektiv måde, at praktisere dette til børn helt ned til 2-årsalderen, er brug af piktogrammer.

Cihas piktogrammer kan bruges til alle børn og de har motiverende, flotte og farverige tegninger på, som barnet nemt kan afkode. De kan opsættes på mange måder, prøv jer frem og se hvad der fungerer for jeres familie.

Piktogrammer er ikke den dybe tallerken, der er genopfundet, og det er ikke et quick-fix. Det er en rutine i hverdagen, med stor effekt på den lange bane.

  1. Et sundt selvkoncept

Børn gør ikke som du siger, de gør, hvad du gør.

Derfor starter et godt selvbillede måske også med dig selv. Accepter det du ikke kan ændre, og omfavn alle dine styrker og svagheder – vi har dem alle sammen. Brug positiv selvsnak og lær dem at gøre det samme.

Når du accepterer dig selv, så kan du også give det videre til dit barn. Lidt ligesom en iltmaske – tag en på, før du kan redde andre. Undgå at sammenligne dit barn med andre, eller med søskende. Se i stedet på den udvikling, som barnet selv har gennemgået og den vækst der ligger dér.

  1. Sociale færdigheder og kommunikation

At kunne sætte ord på og kunne kommunikere kræver et hvis ordforråd af barnet.

Med piktogrammerne nævnt tidligere, bidrager du også til at opbygge et større ordforråd for barnet, da I får italesat mange flere aspekter af hverdagen og I skaber dialog med barnet.

Hjælp dem med at udvikle gode kommunikationsfærdigheder, så de kan udtrykke deres behov og følelser klart.

Hertil kan jeg virkelig anbefale en bog, som alle mine 3 børn har elsket og som vi har læst utallige gange – de ville bare have den på repeat:

”Den store snikke-snakke bog”. Bogen er fantastisk til at skabe dialog, da barnet vil kunne genkende sig selv i bogen og du får små bokse med vejledning til dialog. En bog som jeg synes ALLE børn skal have stiftet bekendtskab med.

Sluttelig, men måske bedst, bør I se mere på brætspillet ”Alle mine følelser – indeni og udenpå”, som går helt ned til børn i 3-årsalderen. Den vil ligeledes hjælpe jer til at igangsætte dialog og udvide barnets ordforråd for egne og andre følelser.

Det lærer barnet et sprog for følelser og behov. Spillet lærer også barnet empati overfor andre.

Selvtillid kommer indefra, men som et lille frø har den brug for at blive sået, og vand og næring for at vokse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Populære produkter

De 10 mest populære produktene

    Products
    Categories

    Ingen resultater