Medbestemmelse under (ubevidste) kontrollerede rammer

Vores erfaringer med piktogrammer fra Ciha

I sådan en helt gennemsnitlig småbørnsfamilie, er hverdagen ofte noget der skal overstås, så det hurtigst muligt kan blive weekend og tid til samvær, nærvær, sjov og ballade igen. Der er bare lige det men, at sådan en småbørnsfamilie ofte rummer nogle små børn, og hvis der er en ting som kendetegner en temmelig stor del af de små børn, så er det deres kærlighed til faste rammer og forudsigelighed.

Alt det hverdagen egentlig er rigtig god til. Når det så bliver weekend, og mor og far har arrangeret legeaftaler, familiefødselsdage, spontane ture i zoo, og så lige et smut i svømmehallen søndag eftermiddag, så kan det hele godt blive lidt voldsomt og uforudsigeligt for de små størrelser.

Rutiner eller spontanitet og eventyr?

Og man kan kalde dem særligt sensitive eller alt muligt andet fint, men sandheden er nok bare, at det der behov for spontanitet og eventyr ofte er mere de voksnes end det er de helt små børns. Dermed ikke sagt, at ungerne ikke elsker sjov og ballade, de kan bare lidt nemmere rumme det, hvis det er blandet med lidt forudsigelighed, og nu kommer jeg endelig frem til det væsentlige: Vi har nemlig været så heldige at få lov til at teste de skønne piktogrammer fra Ciha.

Piktogrammer på badeværelse

I begyndelsen hang jeg piktogrammerne op rundt omkring i huset:

  • Morgenmad og vitaminpiller i køkkenet
  • Ble, sut og nattøj ved sengen
  • Toilet, håndvask og tandbørstning på badeværelset

Det fungerede virkelig fint, især for min datter på to år.

Medbestemmelse under kontrollerede rammer

Min søn på fem år, havde derimod behov for lidt mere medbestemmelse, og det fik han på fineste vis selv indført. En lørdag morgen satte han sig ned med alle piktogrammerne og bladrede dem igennem.

Han sad længe (virkelig længe), og til sidst havde han valgt tre piktogrammer: boller, skovtur og slik. Jeg gik med på legen, og vi brugte dagen på at bage boller, cykle en tur i skoven og spise slik om aftenen.

Dreng udvælger piktogrammer

Næste morgen kom jeg ham i forkøbet, og lagde ti kort frem, som han så kunne vælge imellem. Igen valgte han tre forskellige kort, som fik lov at sætte rammen for vores dag. Jeg synes selv, at det er en ret genial måde at bruge piktogrammerne på. Ungerne får indflydelse på weekendens program under dejligt (ubevidste) kontrollerede rammer: alle vinder!

Mine varmeste anbefalinger til piktogrammerne som kan inkorporeres i både hverdag og weekend på så mange fine måder (og så gør det jo i øvrigt slet ikke spor, at illustrationerne er så fine i både farver og udtryk, at de nærmest fungerer som kunst i vores lille hjem).

Kærlig hilsen Mette Søberg
Klummeskribent, forfatter og bag profilen @mor_forsoeg


Vil du se og læse mere om brugen af piktogrammer?

Psykolog Ina Haller fortæller og beskriver hvordan og hvorfor piktogrammer er for alle børnefamilier HER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.