EMNER PÅ BLOGGEN

SENESTE INDLÆG

FØLG OS PÅ SOCIALE MEDIER

3 plakater og 19 lærerige legeaktivteter

”Uh pas på at billedet ikke falder ned skat!”

Tag på opdagelse i dine plakater sammen med @fru.foensskov 

Har du sagt den sætning før? Det har jeg en gang eller to i løbet af mine 6 år som mor. Men vidste du godt, at plakater og billeder for den sags skyld er meget mere, end bare pynt på børneværelserne?
Det har mine døtre lært mig, plakater indbyder faktisk både til dialogisk ’læsning’ rolle leg, det at øve finmotorikken, at øve farver samt meget mere!

Jeg har sammen med mine døtre på hhv. 6, 3.5 og 1.5 år gået på opdagelse i ’vores solsystem’, ’Farverne og blomsterne’ samt ’smådyr omkring dig’ og lige pludselig har vi så mange muligheder i husets billeder og plakater.

Du kan købe plakaterne for 149 kr. pr. stk.

Jeg kommer til at gennemgå plakaterne enkeltvis, så jeg bedre kan vise dig hvor mange lege samt læringsmuligheder der er i lige netop disse tre plakater og forhåbentlig kan nogle af mine ideer inspirere dig til, at gå på opdagelse i jeres hjem, jeres billeder og plakater og måske du endda bliver fristet til at købe de skønne plakater.

Jeg har lavet et mix af gratis aktiviteter samt nogle der koster lidt penge i form af materialer.
Rigtig god læsning og god fornøjelse 😊

Farverne og blomsterne – 7 sjove aktiviteter

Dialogisk læsning:
Snak om plakaten, hvad kan I se, hvad kan dit barn se og har dit barn set den slags blomster?

Blomster bingo:
I kan tage på udflugt til det lokale plantecenter og se om I kan finde alle blomsterne fra plakaten. Vi printede billede af plakaten ud på et a4 papir fra chia.dk og så satte vi streger over blomsterne, da vi fandt dem. Vi brugte en hel formiddag ude i plantecenteret!
Måske der også er nogle af dem i jeres eller bedsteforældrenes haver?
I kan også søge på blomsterne på internettet og se hvordan de ser ud i virkeligheden.

Tørrede blomster:
Læs ’blomster bingo’ – spørg evt. bedsteforældrene, naboen eller en tredje om I må tage et eksemplar af den pågældende blomst. Tag den med hjem for at tørre den sammen med dit barn.

Mal blomsten.
Lav ’blomster bingo’ ved at male blomsterne med akrylmaling/fingermaling eller anden tyk maling og lav aftryk af blomsterne på papir.
Laver du aftryk på karton kan I faktisk lave det til nye små billeder eller lave dem til hjemmelavede kort, som I kan vedlægge familiens gaver.

Aftryk i modellervoks
Lav ’blomster bingo’ igen ved at bruge de nyplukkede blomster til at lave aftryk i modellervoks. Snak om formerne, hvilke aftegninger kan I se, kan I finde former og mønstre i aftegningerne osv.
I kan også forsøge at lave blomsterne i modellervoks.

Hvilke farver kan du se?
Bed dit barn om at finde ting der matcher de farver der er på billederne.
Alt efter hvor gammelt dit barn er, er der to variationer af denne leg.Til de mindre børn:
Find ting med farverne (fx legetøj, LEGO, pap, IKEA, skeer). Lig plakaten på gulvet og bed dit barn om, at lægge tingene på de rigtige farver.

Til de ældre børn:
Send dit barn på jagt i huset efter ting der matcher farverne.

blomster og farver plakat

Fe-sjov
Byg videre på plakaten ved at tegne flere blomster-feer. I kan finde inspiration i havens blomster eller printe fra internettet og tegne dem til søde feer. Måske kan I også finde på et rim?Dialog og fantasi vedr. feerne: hvad hedder feerne, hvor bor de og hvad elsker de? Har de forskellige magiske kræfter etc.?

Er du blevet inspireret til at afprøve mine ideer, så kan du finde plakaten HER

 


Vores solsystem – 7 sjove aktiviteter

Den klassiske aktivitet med denne plakat er selvfølgelig at lærer solsystemet udenad, men denne plakat kan SÅ meget mere end blot det. Jeg har remset 7 gode ideer op til hvad du mere kan bruge plakaten til.

Lav dit eget solsystem med en papkasse:
Du skal bruge:

 • En papkasse
 • Saks
 • Lim
 • Karton i forskellige farver
 • Evt. glimmer
 • Maling og pensel

Mal papkassen eller beklæd den med farvet papir, lav dine planeter, stjerne og hæng dem op med sytråd

Lav dit eget vendespil:
Tegn planeterne på hvidt pap (husk at brug farver og ikke tusser så man ikke kan se igennem pappet) klip brikkerne ud og begynd at spil.

Giv planeterne liv:
Hvem bor egentlig på planterne i jeres fantasi? Hvordan ser de ud? Tegn dem, tegn deres huse, deres kæledyr og har de magiske kræfter? Eller måske noget helt andet?

Mindst, lille, større og størst:
Snak om planternes størrelser, hvilken er størst, stor, mindre og mindst osv. Dette er også illustreret nederst på plakaten. Se om I kan finde 8 ting i forskellige størrelser, som I kan ligge i samme rækkefølge som på plakaten eller måske brug nogle af dem I har lavet i en af de andre aktiviteter som fx vendespillet.

Modellervoks: Find Cihas produkter til kreativ fordybelse her
Endnu en aktivitet hvor man kan bruge modellervoks eller foamclay- har I flamingokugler kom disse inden i og beklæd kuglen.
Er det foamclay I bruger, kan I evt. bruge disse i jeres papkasse eller lav dem som en uro til loftet.

Hvad er foamclay? Det er en slags modellervoks, man kan lave figurere, magneter og meget meget mere ud af. Når man har lavet sin form, så stiller man det blot til tørre.

Er du blevet inspireret til at afprøve mine ideer, så kan du finde plakaten HER

 


Smådyr omkring dig – 5 sjove legeaktiviteter

Mimeleg:
Denne leg kræver ikke den store uddybelse tænker jeg, dog tænker jeg at det bliver en rigtig god leg, når først at I kommer i gang med den.
Mim dyrene fra plakaten, og lad modparten gætte hvilket dyr det er, at der bliver mimet. Er I mere end to til legen, kan det jo være den der gætter rigtigt, der skal op og mime næste gang.

5 ord:
Denne leg kender du godt hvis du kender selskabslegen ’Magretheskål’. I må sige max 5 beskrivende ord om et dyr på plakaten og så gælder det for de andre deltagere om, at gætte hvilket dyr du taler om.

Alt efter dit barns alder, kan det være en blanding imellem sætninger og ord. Bland lidt fakta informationer samt lidt billede placering/udseende til de mindre børn.

Dyre bingo:
Ligesom med blomsterne så er denne plakat også perfekt til bingo leg eller gemmer.
Jeg printede også denne plakat ud fra hjemmesiden. Pak en god frokost, lidt varm kakao, kuglepind samt papiret og tag en formiddag i skoven og se hvor mange af insekterne I kan find tog krydse af på printet.

Bonus: Mor eller far kan lige læse lidt op på dyrene og komme med lidt ekstra info, når I kigger på dem ude i skoven.

Lav din egen insekthave:
Dyrene har jo bedst af at blive i deres naturlige omgivelser, så derfor så kan vi lave vores egen insekthave ud af pap og karton!

Det skal du bruge:

 • En papkasse til ’haven’
 • Pap i forskellige farver
 • Lim
 • Saks
 • Farver/tusser

Ønsker I at tilføje lidt sansestimulering så kan I evt. farve lidt ris eller kokos grønt som græs og brunt som jord. I kan også lave nogle af dyrene i filt og evt. læg mellemlægspapir ind i, så den knitrer ved berøring. Ligge filt kugler ned som sten eller bruge rigtige småsten.

Vendespil:

Tegn insekterne på hvidt pap (husk at brug farveblyanter eller vandfarve og ikke tusser, så man ikke kan se igennem pappet) klip brikkerne ud og begynd at spille.

Variation af spillet: (Er det for svært at tegne, kan I printe ud fra nettet)
Tegn insektet på en brik og deres mad på den anden.
Tegn insektet på en brik og deres bosted på den anden.
Tegn insektet på en brik og deres børn på den anden.

 

Er du blevet inspireret til at afprøve mine ideer, så kan du finde plakaten HER

 

Jeg håber at det gav lidt ideer til at bruge jeres plakater til mere end bare pynt – flere af aktiviteterne kan bruges ved alle tre plakater.
Insekthaven kan fx også blive til en fe-have(som nævnt ved den første plakat)


Rigtig god fornøjelse!
Knus Rikke @fru.foensskov

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.