Slut med sut – Hvad gør vi, hvornår & hvordan?

Suttestop er et emne, der er lavet utallige billedbøger om allerede – så hvorfor egentlig lave endnu en?

For det første kan der ikke være for mange gode bøger om et relevant emne som eksempelvis det at tage afsked med sutten – farvel sut!

For det andet er alle børn forskellige, og derfor er det vigtigt, at der er et væld af gode bøger om samme emne, på den måde vil størstedelen af alle børn og familier kunne finde en bog, der passer til dem, og som de kan relatere til.

Og sidst, men ikke mindst, fordi Pelle og Ronja er vores kære bonusbørn, og vi elsker at følge dem gennem alle barndommens oplevelser – store som små – lette som svære! Og selvfølgelig oplever de også en periode, hvor det er på tide at tage afsked med sut.

I Frø og sutterne er det Pelles frø (og naturligvis også Pelle), der skal stoppe med at bruge sut! Det var en bevidst valg at gøre frøen til hovedpersonen for at illustrere, at det er nemmere for børn at forholde sig til oplevelser og følelser, hvis de sker for andre end dem selv. Så det er gennem frøens suttestop, at Pelle forbereder sig på sit eget. Og det er vores forhåbning, at I også kan bruge frøs rejse mod suttestop til at forberede jer på jeres.

Ciha har sammensat en pakke med 20 % rabat ved køb af bogen “Frø og sutterne” samt Frø-bamse, der kan tage en ægte sut i munden.

Hvornår skal børn stoppe med at bruge sut?

Når børn når 3-årsalderen vil de fleste være klar til at stoppe med at bruge sut, men det kan være en god ide allerede omkring 1,5-årsalderen at begynde at trappe ned på brugen af sut således, at barnet ikke har sutten i munden hele tiden. Brug sutten ved middagslur og sengetid, og når barnet er ked af det og skal trøstes, men læg sutten væk, når barnet er tilpas igen. Afvænning af sut kan strække sig over en længere periode, men andre gange kan det også gå rigtig nemt, hvis barnet er klar og indstillet på det.

Mærk efter, er det nu? Ved 3 års alderen oplever mange børn også et skift fra vuggestue til børnehave. Og måske er barnet netop blevet befri eller godt på vej. Tag lidt ad gangen, så barnet ikke overvældes af alle de skift og nye ting i livet. Her kan det faktisk være rigtig rart at have sutten, som giver tryghed, det er der intet galt i. 

Når I overvejer suttestop, er det en god ide at tale med barnets pædagoger om, at I overvejer suttestop. Barnets pædagoger har et grundigt indblik i, om jeres barn udviklingsmæssigt er klar til at stoppe med sutten. Bedsteforældre og andre, der passer barnet, skal også informeres således, at de kan støtte op om processen.

Hvordan tager barnet afsked med sin sut?

Når I har bestemt jer for, at det skal til at være slut med sutten, valgt det rigtige tidspunkt og informeret de forskellige voksne i barnets liv, er det på tide, at I introducere suttestoppet for barnet. Her er det vigtigt at huske på, at tid ”varer” længere for små børn end for voksne. Så når I taler med barnet om det kommende suttestop, skal det være en tidshorisont, som ligger nær i fremtiden. I kan dog godt begynde at forberede barnet tidligere ved fx at læse bøger om suttestop uden direkte at tale om, at barnet snart skal stoppe med sutten.

Hvis I har et suttetræ i nærheden, kan I også gå der forbi og tale om, at der kan man hænge sutterne, når man er færdig med dem.

Sende sutter til julemanden
Bogen “Frø og sutterne” giver jer inspiration til, hvad I kan gøre med sutterne efter suttestop, fx sende dem op til julemanden eller aflevere dem i legetøjsbutikken.

Den første nat uden sut

Det er forskelligt, hvad familier gør, når de markerer suttestop, men noget af det mest almindelige er at hænge sutterne på et suttetræ. Andre sender sutterne til julemanden, afleverer dem i en legetøjsbutik ”i bytte” for en gave, og andre gør noget helt tredje. Hvad end man vælger at gøre, så er det vigtigt, at barnet selv er med til at bestemme, hvad der skal ske med sutterne, da barnet dermed får ejerskab over processen, hvilket vil gøre det en smule lettere.

Processen er dog sjældent let og mange børn bliver kede af det. Det er vigtigt at anerkende barnets behov for trøst og ikke devaluere barnets følelser. Man kommer, i den bedste mening naturligvis, ofte til at sige ting som nu er du stor og bruger ikke sut mere” eller ”husk du er en stor pige nu. Udtalelser som disse ytres for at hjælpe barnet, men har ofte den modsatte effekt, hvor man kan risikere at give barnet en følelse af at være forkert, hvis det føler sig lille og savner sutten. Anerkend i stedet barnets følelser ved fx at sige Jeg kan godt forstå, at du savner sutterne” eller ”Det er helt i orden at være ked af det, vi skal lige vænne os til at sove uden sut”. Lad barnet føle og vide, at du er der.

Men som sagt, børn er forskellige – hver og én er unik og helt sin egen – og gudskelov for det!

Bag i bogen kan I læse mit forslag til, hvordan man kan gøre, når ens barn skal stoppe med at bruge sut. For nogle vil det virke, for andre ikke, højst sandsynligt vil I kunne bruge noget af det, jeg har skrevet i bogen og her til at sammensætte en plan for jeres suttestop.

 

Læs også familievejleder Maria Anderson’s indlæg omkring afsked med sutten

 

Husk på at der ikke findes én rigtig måde at gøre det på, men mange rigtige måder.

De bedste hilsner

Ina Victoria Haller
Psykolog og børnebogsforfatter

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.