Sprogpædagogen anmelder: Alle mine følelser – indeni og udenpå

Anmeldelse af brætspillet Alle mine følelser – indeni og udenpå.

Det anbefales at bruge brætspillet med 2-6 spillere fra 3 år og opefter. Spillet er udarbejdet af kommunikationsbureauet Rebus Børneformidling, der rådgiver omkring kommunikation for og med børn. Spillet er udarbejdet i et godt og solidt materiale, der tåler at være i børnehænder.

Mit navn er Heidi Jørgensen, og jeg er sprogpædagog i Daginstitutionen Bornholmsgade i Aalborg. Som pædagog tilrettelægger jeg ofte aktiviteter med det evigt relevante tema Følelser. Jeg vil ikke komme nærmere ind på, hvorfor det er et vigtigt tema i det pædagogiske arbejde med 3-6 årige børn, men i stedet opfordre til at læse en af spiludviklernes, psykolog Ina Victoria Hallers forklaring herpå. Forklaringen er vedlagt spillet og sætter temaet Følelser ind i en udviklingspsykologisk forståelsesramme.

Brætspillet Alle mine følelser – indeni og udenpå rammer lige ind i den måde, jeg foretrækker at arbejde med børnene på. Med spillet som redskab kan vi nemlig både tale om følelser, vise følelser med krop og ansigtsudtryk, sætte følelser i relation til oplevelser vi selv har haft, eller sætte os i andres sted og forklare, hvordan og hvorfor vi tror, de føler, som de gør. Spillet giver anledning til mange gentagelser af ord for følelserne – men også nuancering og udvidelse af børnenes ord for følelser. Da spillet også inddrager kropslig aktivitet, er det let at motivere og fastholde børnene over tid.

 

Skønne illustrationer med mangfoldighed

Lea Leténs fine illustrationer viser børns følelser i både ansigt og krop. Det er jeg ikke stødt på i andre spil om børn og følelser. Jeg er vild med, at Lea Leténs illustrationer favner og visualiserer mangfoldighed. Her er fx børn med forskellige etniske baggrunde, børn der har briller, børn der er kørestolsbrugere osv.

Der medfølger en overskuelig og letforståelig spillevejledning. Heri er der også foreslået understøttende sprogstrategier til samtale med børnene under spillet.

Jeg har spillet Alle mine følelser – indeni og udenpå med små grupper af 3-4 årige børn. Der er rigtig mange opgavekort med til spillet. De er opdelt i fem forskellige kategorier;

 • Hvad er der sket? Her skal barnet koble et situationsbillede til en følelse, og forsøge at forklare baggrunden for sit valg.
 • Vis en følelse! Her skal barnet vise en følelse med eget ansigt og krop på baggrund af en verbal beskrivelse.
 • Gæt en følelse! Her skal barnet på visuelt forlæg imitere en tegning og komme med et bud på, hvordan barnet på tegningen føler. Både krop og ansigt er inddraget i opgaven.
 • Fortæl om en følelse! Her skal barnet komme med et bud på, hvordan et barn på en tegning føler, og bidrage med en oplevelse, det selv har haft med følelsen. Barnet opfordres også til at fortælle, hvor i kroppen, det synes følelsen sidder.
 • Saml et ansigt! I denne kategori hører barnet om drengen Pelle, der kommer ud for lidt af hvert. Barnet skal samle et ansigt af medfølgende brikker, så det passer til den oplevelse Pelle har.

Nemt at tilpasse børnenes niveau

Det er let at tilpasse spillet til sin børnegruppes sproglige niveau og nærmeste udviklingszone, fx ved at anvende en enkelt kategori opgavekort ad gangen. Jeg har også brugt følebobler, opgavekort og puslebrikker uden spillepladen fx til samling, hvor der kan arbejdes med større grupper af børn.

Brætspillet Alle mine følelser – indeni og udenpå er ganske enkelt fyldt med masser af mulighed for samtale med børn om følelser – såvel egne som andres. Min faglige vurdering er, at spillet er gennemsyret af, at det er udviklet af mennesker, der ved noget om, hvordan man kommunikerer med børn – og børnene efterspørger spillet igen og igen

  

God fornøjelse!

4 svar til “Sprogpædagogen anmelder: Alle mine følelser – indeni og udenpå”

 1. Hej
  Jeg vil rigtig gerne købe spillet til min børnehave. Men da vi er underlagt KVANTUM ved indkøb af alt – lige fra bleer til magneter..

  KAn du hjælpe med, hvordan jeg kan købe spillet?

  Mange hilsner
  Tine Hauch-Fausbøll

  • Hej Tine

   Det er muligt at bestille spillet med EAN betalign ved checkout 🙂 Vi har desværre ingen indkøbsaftale med Kvantum.

   VH Rikkee

 2. Vi har lige modtaget alle tre bøger. Så vi kunne også godt ønske os spillet 😊 bøgerne er et hit herhjemme 😊

  • Hej Mai-Brit
   Dejligt at høre. Det er er fantastiske bøger og spillet supplerer dem godt og omvendt 🙂
   KH Rikke

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.