EMNER PÅ BLOGGEN

SENESTE INDLÆG

FØLG OS PÅ SOCIALE MEDIER

Vi er alligevel med i det 3-årige AVT forløb

Jeg fik en fantastisk opringning for en lille måneds tid siden. Det var søde Minna fra vores Audiologiske Klinik, som spurgte om vi ikke var interesseret i at forsætte i det 3-årige AVT forløb. ”JO JO JO, for fanden, det vil vi gerne!”

Det var ikke en beslutning der var taget på klinikken, fordi man syntes det var synd for os, men fordi skæringsdatoerne var taget til revurdering. 1/9 var meldt ud som skæringsdato, men så blev det ændret til at børn der havde været i et forløb som var blevet afsluttet mellem 1.juli og 1.september, også kunne komme med.

Vi havde ellers fået besked på, at vi på ingen måde kunne fortsætte fordi rammer var rammer, og de kunne ikke bøjes. Så Ella blev afsluttet, breve blev sendt ud til alle parter og jeg tog kontakt til CDH i Ålborg, som nu skulle hjælpe os med Ellas sprogudvikling.

Så er vi igang igen …

SÅ jeg afblæste det hele og nu er vi i gang med det 3-årige AVT forløb med vores yngste, Ella – alligevel 😀 Vi er virkelig begejstrede for at fortsætte, til trods for at det er en mere struktureret tilgang, hvor man er præget af dårlig samvittighed.

Vores vejledning foregår 1 gang om måneden. Der er færre øvelser/leg med Ella og mere træning og vejledning til mig, som den primære sprogstøtte.

Der tages udgangspunkt i de udviklingstrin, som er normale for børn uden høretab. Og målet er selvfølgelig altid at hun skal opnå alderssvarende sprog (og alle andre færdigheder som er normale for alderen). Det handler i høj grad om at synkronisere det sprog som har været forsinket, samtidig med at hun udvikler alle de andre normale færdigheder som børn gennemgår. Jeg føler at alle færdigheder er ved at nå en synkronisering på nuværende tidspunkt.

Øvelse: Auditiv hukommelse for to informationer – i korrekt rækkefølge

Ella er netop fyldt 2 år og er knap 25 måneder. Ved dette trin (25-30 måneder) er det normalt, at barnet har auditiv hukommelse for to informationer – i rigtig rækkefølge. Det er udfordrende for hende og hun tager som regel det sidstnævnte først. Hun har også sært ved at fokusere og koncentrere sig om at lytte.

Jeg har filmet vores øvelse . Vi træner samtidig også tingens funktion (udsagnsord), som også er vigtig læring.

Jeg har gemt alle tingene under et klæde og præsenterer dem alle auditivt først.

På videoen ser I, at Ella har svært ved at fokusere til en start og gider faktisk ikke deltage. Her er det vigtigt at være vedholdende og motiverende og til sidst modellerer jeg også for Ella, hvordan hun skal gøre. Det skal ikke være en dårlig oplevelse, men det er vigtigt at barnet forstår, at du som forældre styrer aktiviteten. Det er også vigtigt altid at benævne de informationerne sammen, da det er dét der er udfordringen. Brug ord som, ”først” og ”bagefter”, da det også giver en forståelse af tid.

Jeg tilføjer flere ting undervejs for at fastholde Ellas interesse og for at udfordre hende, nu da der er flere valgmuligheder.

Kan man selv tjekke om barnet er aldersvarende?

Med hensyn til Alberte og Ellas sprogudvikling tjekker jeg somme tider op i denne udgivelse fra Cochlear ”Track a listening child”, den beskriver milepæle og udviklingen hos normalthørende børn og den er rar lige at støtte sig op ad:

Den ligner også meget de mål, der arbejdes med i AVT undervisningen.

Ella skal sprogtestes fredag den 13 (Uuuuuuh shit en dato), hvor det vurderes om hun er alderssvarende. Jeg mener det er RENEL testen der laves på hende, og derfor er øvelsen på videoen rigtig god til at forberede hende dertil. Alberte er netop også blevet testet, da hun er fyldt år. Hun vurderes til at være alderssvarende, KÆMPE HURRA! Hun blev testet ved at skulle udpege en masse billeder. Jeg må intet sige under testen, og det er virkelig svært. Mange af billederne er så svære at tyde, bl.a. var der et billede hvor en mink og et egern lignede hinanden, og der lavede hun fejl.

Hvad synes i om disse test?

Videnskab.dk artikel “Sprogtest til børn er forældede”

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.