Lær dit barn at læse

9 tips til at engagere dit barn til at læse bøger

Vi har set på første række, hvilken fantastisk forskel bøger gør for børn sprogligt, socialt, følelsesmæssigt og videnmæssigt. Når de glædes ved at læse.

Min begejstring for bøger havde sikket ikke været ligeså markant, hvis ikke vi havde fået to hørehæmmede tøser herhjemme. Udelukkende grundet uvidenhed om effekten.

Læs selv bøger, du er den bedste rollemodel

Vil du gerne have et barn, der elsker at dykke ned i bøgernes forunderlige univers af magi, viden og læring. Ja, så er du selv den bedste rollemodel.

Børn elsker at imitere de vokse og de vil lynhurtigt fange de voksnes forhold til det, at læse – er det noget du ser ud til at nyde? Sidder du med en avis eller en god bog?

Monkey see, monkey do!

Jeg var ikke selv et barn, som blev læst meget for. Men jeg har dog bøger, som betyder noget for mig. Det er en følelse af tryghed og kærlighed, når jeg ser på de selvsamme bøger i dag. Bøger som min mor (heldigvis) har gemt.

Lær dit barn at læse 

Børn lærer lynhurtigt at aflæse ikoner, mønstre og logoer. Man kan hermed sige, at de læser fra en tidlig alder. Det store, gule M foran en burgerkæde , bilmærker  eller måske et æble  på fars computer. Senere navnet på en sodavand, LEGO, det store P ved parkeringspladsen eller måske bogstaverne WC på døren ind til toilettet. Med læsningen af symbolerne viser barnet, at de tidlige læsefærdigheder og læselysten er vækket.

At læse bøger sammen med børn kræver dog to ting

Når man gerne vil fordybe sig i en bog, kræver det to luksus forhold:

Tid og tålmodighed

vi elsker at læse højt i Den store snikke snakke bog

Samfundet i dag er præget af konstante stimuli, der bombarderer os fra alle retninger. Børnene har i dag  fastklemte planer i hverdagen med skole, lektier, legeaftaler og sport. De mange aktiviteter frarøver kostbar tid. I dag vil man indtage indhold så hurtigt som muligt og derfor lever podcasts og lydbøger i højeste velgående. Også små videoer på YouTube, Facebook og Instagram stjæler opmærksomhed, tilfredsstiller og belønner hjernen med dopamin.

Bøger er bedre end skærme

Der findes mange undersøgelser som viser, at afhængighed af indhold på skærme ikke er godt for os. Faktisk gør ny forskning det klart, at trykte bøger er mere gavnlige end skærme, når der læses med små børn.

Kort sagt fremmede læsning af de fysiske bøger mere engagement mellem børn og forældre/omsorgspersoner. Læsning af bøger fik mere dialog frem og tilbage samt diskussioner om hvad de læste. Færdigheder som er vigtige at dyrke.

Undersøgelserne viste også, at læsning på skærme, selv bare enkle historier uden digitale forbedringer, distraherede små børn og forringede evnen til at fremme vigtige udviklings- og indlæringsevner.

 

Hugo læser med undervejs

9 måder at engagere læsning

At hjælpe vores børn med at udvikle en livslang kærlighed for bøger er én af de største gaver, vi kan give dem. Det starter tidligt ved at bruge kvalitetstid sammen om at læse og interagere med bøger.

  1. Lav tid til læsning hver dag
    Uanset om det er godnathistorie eller højtlæsning ved morgenmaden, så prøv at komme ind i en vane med at læse bøger hver eneste dag. brug bøgerne som springbræt til samtale
  2. Tal om hvad der sker på siderne.
    Eksperter siger, at det er disse rige samtaler og nære fysiske interaktioner, der bygger ordforråd og en følelse af tryghed og nærvær
  3. “Læs billederne”
    Selv før børn kan læse ordene på siden, er de I stand til at læse billederne. Hvad sker der på billederne? Give ekstra tid ved hver side, til at se dybere på detaljer og barnets observationsevne
  4. Spørg “Hvad tror du så, der sker?”
    Lav pauser, når bogen er aller mest spændende og spørg barnet “Hvad tror du så der sker?” Det udvikler barnets evne til at sætte sig i andres sted og tanker – også kaldet theory of mind.
  5. Beskriv bogens karakterer
    Efter i har læst en bog og blevet bekendt med bogens karakterer, kan i snakke om dem og beskrive dem. Are de stædige? Venlige? En som man gerne ville være venner med i virkeligheden?
  6. Rollemodeller der læser
    Ifølge en undersøgelse fra 2017 foretaget af Tænketanken Fremtidens Biblioteker er det især mødrene, der inspirer børns læsevaner. Derudover er det også ofte mødrene der har indflydelse på, hvilke bøger der er i hjemmet samt hvordan og hvor meget der læses.Derfor er mor vigtig for den lystbetonede læsning i fritiden. Undersøgelsen viser, at flere børn opfatter mor som en af de største “influencers” i hverdagenVed selv at læse kan mødre inspirere børn og vise dem, at læsning ikke kun behøver at være en pligt. Gør også gerne opmærksom, når du læser på telefon eller Ipad.
  7. Besøg biblioteket
    At besøge biblioteket regelmæssigt er en fantastisk måde at skabe kærlighed til bøger! Biblioteker er perfekte til historietimer, møde nye venner og hygge på varme sommerdage (eller regnfulde dage, for dem har vi jo mange af!)
  8. Bog serier eller bøger med en særlig karakter
    Der er intet mere spændende for en læser end at blive betaget af en bogserie eller karakter.
  9. Stop ikke med at læse højt, selvom barnet selv kan læse
    Når dit barn lærer at læse, skal du ikke holde op med at læse for dem. Skift tur ved at læse hinanden sider eller kapitler. Alle elsker at blive læst til en gang imellem!

Jeg har 3 favorit bøger, som vi kan læse igen og igen. Bøgerne egner sig til børn fra 1,5 år og op til ca. 6 år.

Den lille bog om store følelser

Cihabøgerne indeholder ideer til samtaleemner og aktivitet

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.