EMNER PÅ BLOGGEN

SENESTE INDLÆG

FØLG OS PÅ SOCIALE MEDIER

Sådan kan du lære dine børn om omsorg, ansvar og empati

rolleleg og ansvar. Sådan kan du lege dit barn til ansvar og empati. ciha.dk

Hjemmet er der, hvor børn lærer de fleste af de færdigheder, som gør dem til voksne i balance.

Det er ikke færdigheder, som læres natten over, men noget som læres gennem små episoder, hvor de voksne hjælper børnene med at være uafhængige og have succesfulde oplevelser på egen hånd.

Hvordan kan forældre opdrage deres børn til at være ansvarlige og uafhængige i voksenlivet?

Man skal som voksen tænke baglæns og vide hvilke færdigheder, der vil være vigtige for barnet i voksenlivet.

Hvis man gerne vil lære barnet at tage vare på sig selv alene, må vi lære baret at tage tøj på selv, øve sig i madlavning og rengøring samt hvordan man kan løse problemer. Hvis man ønsker at lære barnet om at kunne varetage et arbejde, skal vi lære dem om at organisere, sortere og måske noget om udholdenhed.

Hos os leger vi os mod de mål ved at give børnene små ansvarsopgaver i hverdagen, der giver dem succesoplevelser og får dem til at føle sig som en del af familien. Der hjælpes bl.a. med madlavning, oprydning og vasketøj.

Børn lærer om ansvar gennem rolleleg

Rollelegen giver børnene mulighed for at afprøve det, som de oplever. Eller øve det. Det er igennem rollelegen, at de lærer at udforske forskellige roller og karakteristika for den pågældende rolle.  For at blive en voksen i balance er der selvfølgelig flere fagområder, som skal udvikles.

Men her er 3 områder, som læres gennem rollelege:

At drage omsorg for sig selv om for andre. Det betyder at de kan tage sig af sin mentale, fysiske og følelsesmæssige tilstand. Børnene kan gennem rollelegen lære at vaske sig, børste tænder, klippe negle osv. Samtidig med at de leger. Det kunne være en frisørsalonleg, hvor de voksne, dukkerne eller bamserne der er til dejlig behandling. Det er en sjov og enkel måde for børnene at lære simple færdigheder.

Alberte elsker rolleleg. Her passer hun den lille hund. Det lille barn skal undersøges ved lægen. Børn elsker rolleleg, her lytter Ella til bamsens hjerte.

 

At have et kæledyr er et stort ansvar. Hvis I ikke allerede har et kæledyr i familien, kan I lege, at I har et i form af en bamse. Snak og leg med alle de rutiner, der er omkring et kæledyr. Vigtigheden af at det bliver fodret, forberede deres mad og drikke, rydde op efter det, passe det og drage omsorg for det.

Et fint dyrelægesæt med tilbehør til børn, der gerne leger rolleleglægetaske, doktor, læge, rolleleg, ordforråd, sprogbad, sprogstimulering, børn

 

At kunne løse problemer og interagere med mennesker er medvirkende til, at voksne føler lykke.

 

I rollelegen lærer børnene om empati, at forhandle og lytte til andres perspektiver

Der læres at lave planer og dele andres ideer. I legesituationerne kan børn også udvikle en højere form for tænkning, hvor de analyserer situationer og problemer i legesituationer og rollelegen.

Mens I leger lægeleg eller dyrlægeleg, får børnene mulighed for at lave scenarier og finde ud af, hvordan man tager beslutninger i udfordrende situationer. Fx når der skal besluttes, hvilken behandling hunden skal have efter sin ulykke. Beslutninger kan være skræmmende for børn, så det er sjovt for dem at få mange muligheder til at udforske disse færdigheder i et ikke-stressende miljø, som rollelegen er.

Her er et 3 tips til at få gang i rollelegen:
  1. Først og fremmest skal du som voksen tage dig tid til at deltage i rollelegen. Giv tid i hverdagen til små øjeblikke af rolleleg.
  2. Organisér barnets legetøj! Sørg for at tingene til rollelege er opdelt, så det er hurtigt og nemt at starte en rolleleg. Fx hold legemad i en kasse for sig, lægelegetøj i en kasse for sig osv.
  3. Opfordrer barnet til rollelegsscenarier, hvor de er en sygeplejerske, en læge, en tømrer eller lignende og deltag i legen. Når du indgår i legen med børn, kan du modellere nogle af de karakteristika, som den pågældende rolle har, og du vil lære dem videre til dit barn. Børn kopierer, hvad de oplever i samspillet og de lærer af dig.

En perfekt gave til et barn, der elsker at lege rolleleg med dyrPakketilbud dyrlæge

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.