EMNER PÅ BLOGGEN

SENESTE INDLÆG

FØLG OS PÅ SOCIALE MEDIER

Tuning af Albertes Cochlear Implantater

tuning, cochlear implants, droptest, linglyde, høretab, døv, ud af stilheden

Når jeg hører ordret ”tuning” tænker jeg på en knallert der kan køre liiidt mere end den må. Det er ikke lige dét der sker, når vi er til tuning med Alberte (og Ella også for den sags skyld).

Tilslutning af Cochlear implants

Når barnet er blevet Cochlear implant opereret går der ca. en måned uden lyd. I denne måned skal såret hele og have ro. Derfor må barnet ikke bruge sine almindelige høreapparater som hidtil og er derfor helt uden lyd. Det var nok værre for os end Alberte og det gjorde ondt på mig, at vi fejrede hendes et års fødselsdag uden lyd.

I den måned i stilhed, kom lillesøster Ella til verden.

Da Ella var tre dage gammel drog vi alle fire afsted til Audiologisk klinik, hvor Alberte skulle have tilsluttet lyd på hendes CI’er. Det var med blandende følelser, for vi vidste ikke hvilken reaktion vi ville få fra hende. Dengang hun fik sine almindelige høreapparater fik vi den dejligste reaktion fra Alberte, der smilede og lyste op.

Her ser i videoer fra Albertes tilslutning. Her er hun 1 år og 17 dage gammel og hun hører med sine Cochlear Implants for første gang.

Jeg elsker den her video, hvor Alberte reagerer på musikken fra bamsen. Jeg bliver helt varm om hjertet! Med hendes almindelige høreapparater kunne hun høre musikken og dansede til den (hvor meget af den hun kunne høre, ved vi ikke). Det er så lille en ting for mange mennesker, som tager dét at høre forgivet. For os var det bare kæmpe stort. 

Der skrues meget langsomt op for lyden, da det er en overvældende forandring for barnets hjerne. Vi brugte resten af dagen på, at ligge mærke til Albertes reaktioner på lyd. Allerede dagen efter tog vi afsted igen, hvor der blev justeret for lyden.

Hun reagerede ikke synderligt og det var faktisk først efter tre ugers tid, at vi fik klare reaktioner på lyd i hjemmet. Den første tid var vi jævnligt til tuninger, for at finde det helt rigtige niveau for hende. Og vi startede samtidig op i AVT-undervisning – tror det var 14 dage efter tilslutning – hvor vi hun skulle lære at imitere og bruge lyde selv, fx sige en lyd for at få noget.

I kan læse mere om tilslutning her

Hvad sker der ved en tuning?

Jeg var lidt bekymret for indstillingerne af Albertes Cochlear Implants. Børnehaven havde også bemærket, at hun talte højere og tit råbte, og det samme gjorde hun herhjemme.

Når vi er ved tuning, kobles Albertes Cochlear Implants til computeren via en ledning i batteri-delen. Hun testes nu med lyde, der rammer flere forskellige frekvenser i taleområdet og vi observerer hendes reaktioner. Vi kan ikke høre, hvad hun hører.

Hjemmefra har vi siden Alberte var lille trænet/leget droptest. Det har vi gjort med henblik på, at hun skal kunne medvirke aktivt i netop tuningen. Her skal hun tage en ring op til det øre, som der testes på, og når hun hører lyden, skal hun placere ringen på stolpen – hun må ikke placere den, hvis hun ikke har hørt noget. Vi mistænkte at hun havde et favorit-øre. Men det var bare fordi hun ikke var motiveret til at deltage i begyndelsen.

Se varer der er gode til droptest (og linglydstjek)

Alberte er nu 3 år og hun medvirker flot i drop-testen. Jeg leger med samtidig, men jeg hører ikke det samme som hende, så jeg afventer og ser hvad hun gør. Mens denne test laves, kan hun ikke høre andre lyde og derfor kan vi ikke tale sammen.

Konklusion: Der blev skruet lidt op for hendes indstillinger og jeg har endnu ikke oplevet at hun råber.

Hun er rigtig træt efter en tuning. Hun har været meget koncentreret og hendes hjerne er så og sagt blevet ”æltet”. Derfor er hun aldrig i daginstitution efter tuning. I starten gik vi til tuninger hver halve år. Nu hvor hun er 3 år gammel er der tuninger en gang om året.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.