EMNER PÅ BLOGGEN

SENESTE INDLÆG

FØLG OS PÅ SOCIALE MEDIER

Sådan oplevede vi, at vores morgen blev mindre stressende

min hverdag i piktogrammer. Sådan fik vi ne mindre stressende morgen ved at bruge piktogrammer

Er i også én af de der familier, der altid kommer for sent ud ad døren? Eller måske skrider tiden bare altid?

Jeg taler nok på alle forældres vegne når jeg siger, at det er frustrerende, når man altså skal være på arbejde til et bestemt tidpunkt. Man mærker irritationen og stressniveauet stiger, når børnene lige skal alt muligt andet.

Og så sidder man efterfølgende på arbejde med sved på panden, verdens største klump i maven og dårlig samvittighed, fordi man igen var nød til at skrue bissen på. Det er bare super ærgerligt – både for forældre og børn, som ofte kvitterer med gråd og en følelse af ikke at være god nok.

“Men I kan da bare stå op i ordentlig tid?”

Det gjorde og gør vi egentlig også, men af en eller anden grund skred vores tidsplan bare altid. Og pigerne havde tit en plan om, at de lige skulle tegne eller lave et puslespil. Og når der ikke var tid til det, gik verden under.

Måske det ville være meget nemmere, hvis børnene kunne klokken?

Eller om ikke andet havde en forståelse for dagens program og tid. Jeg synes ikke, at så små børn bør kunne klokken – fedt, hvis de kan – men jeg vil gerne have mere fokus på sociale relationer i denne alder. Men derfor kan de sagtens have en forståelse for dagens program, og her kommer piktogrammerne ind i billedet.

Positiv effekt fra første dag

Jeg har fejlagtigt tænkt, at piktogrammer var for børn med udfordringer, som fx autisme. Og har slet ikke tænkt, at det kunne være en mulighed. Man ved jo, at børn har brug for rammer, regler og struktur.

Æsken indeholder mange billeder, så jeg udvalgte relevante billeder, og sammen med pigerne lavede vi et eksempel på et ”program” for aftenen.  Det gjorde, at de følte sig involverede, de havde indflydelse og dermed guf til selvværdet.

Vi har et program for morgenrutinen hængende i vores køkken. Det hænger lodret og starter oppefra og ned. Det er bare opsat med elefantsnot, så det er nemt at skifte ud eller flytte og, vi skader ikke overfladen på hverken skabe eller billedbrikkerne.

✅ Pigerne tjekker af på programmet, hvor vi er nået til, og hvor tæt er vi på at skulle afsted. Det giver dem en forståelse for tid og gjorde, at vi rent faktisk kom ud af døren i ordentlig tid – uden konflikter. Selvfølgelig kan der opstå mindre konflikter, men overordret har vi fået en mindre stresset morgen.

 

Piktogrammer i et moderne hjem

Man kan med fordel sætte piktogrammerne op flere steder i hjemmet. Og særligt når illustrationerne er så fine, har jeg ikke noget i mod det Sæt dem fx op i forbindelse med morgenrutinen på badeværelse med tandbørstning, børste hår, creme, toiletbesøg osv.

Man kan hurtigt komme til at lave lange programmer med mange billeder. Jeg har erfaret, at det er bedst at holde dem korte og i stedet for placere dem flere steder i huset.

Hjemme hos os har vi morgenrutinen i køkkenet, putteritualet på værelset og ”hvad skal vi have på og med” i vores bryggers. Her er det fx vigtigt, at vi altid husker ekstra batterier til pigernes høreapparater (det er også rart for os, altid lige at blive mindet om det).

  piktogram

Du kan læse meget mere om piktogrammerne her, hvor du også kan se alle kortene. De er udarbejdet af Rebus børneformidling, som også står klar til at hjælpe. Der medfølger også en super god vejledning, som fortæller jer alt i bør vide – også hvis I synes det ikke fungerer for jer.

Min hverdag i piktogrammer koster 299 kr. og købes her

6 svar til “Sådan oplevede vi, at vores morgen blev mindre stressende”

 1. Jeg arbejder som lærer på en skole. Findes der piktogrammer til skolebrug, der er med til at gøre børn trygge?

  • Hej Jeanette

   Vi har enkelte kort i æskens om kan bruges i forhold til skole/lektier, men æsken henvender sig mest til hjemmebrug og den almindelige hverdag. Vi skal til at arbejde på nye æsker og tilkøbs pakker – bl.a. er vi igang med at researche til en æske til daginstitutioner. Hvis du har nogle gode ideer piktogrammer en skole pakke, så må du meget gerne maile mig på info@ciha.dk. Vi har dig hørt nogle forældre sige, at de synes vores billeder er for barnlige til skolebørn – hvad tænker du?

   KH Rikke

 2. Tak for fine piktogrammer – jeg har dog et spørgsmål, piktogrammet med stjernen på, hvad betyder dette/hvordan er den tænkt?
  V.h.
  Malene

  • Hej Malene

   Tak 🙂 Piktogrammet med stjerne på er tiltænkt som “belønning”. DU kan se en beskrivelse af alle billederne på produktsiden. Nogle kort kan dog have flere betydninger, alt efter hvad familien synes passer.

   KH Rikke

 3. Hej hej
  Tak for fint indslag! Er nu mest interesserer i hvilken skolen pigerne skal på! Da min datter også har høreapparat søger jeg andre med erfaring eller info😃😃
  Kh🐚

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.