EMNER PÅ BLOGGEN

SENESTE INDLÆG

FØLG OS PÅ SOCIALE MEDIER

”Av for fanden!” – om overhøring og afstandshørelse

av for fanden, overhøre, afstandshørelse, overhøring, høretab, cochlear implants, ci, høreapparater. ha, hearing, hearing help, pandebånd, ciha

Alberte på 3,5 år faldt udenfor i går og udbrød ”Av for fanden!”

Hva’? Hvad sagde hun lige der? Det er et ord som vi aldrig har brugt herhjemme. Jeg spurgte hende om hun var okay og dernæst fortalte jeg, at det altså hedder for pokker og det andet ord vil vi ikke høre.

Men indeni var jeg STOLT!

Hvorfor dog det?

Jo ser du, hun har overhørt og lært noget af hendes omgivelser. Dét som vi ved er hendes største udfordring høremæssigt, “overhøring”: at overhøre hvad andre taler om, når det ikke er direkte henvendt til hende og dét at høre på afstand. Hun har opsnappet ”for fanden” og hun har rent kognitivt forstået i hvilken sammenhæng, man bruger det.

Det at høre på afstand og overhøring er faktisk en utrolig vigtig egenskab, som vi normalthørende tager for givet. 90 % af den viden og sprog som normalthørende børn lærer kommer gennem overhøring af samtaler på afstand (Cole and Flexer, 2011).

Det er omgivelserne, der interagerer og tale, som ikke er direkte henvendt til barnet. Det kan være man helt ubevidst og tilfældigt lytter til andre børn der:

  • indleder en samtale
  • hvordan man kommer ind i legen
  • legens opbygning,
  • konfliktløsning
  • forhandling
  • hvordan man laver vittigheder
  • hvordan man taler til en fremmed

På den måde læres sociale spilleregler, som kommer naturligt hos børnene. Men det kommer bare ikke naturligt for vores børn, fordi afstandshørelsen er begrænset. Det der falder andre børn naturligt og tilfældigt, er noget som vi øver med vores børn.

Det at høre på afstand hjælper os også i trafikken, hvor vi kan afstandsbedømme, hvor tæt køretøjer er på os, og om der er fare på færde. Herved har jeg masser af bekymringer for at sende vores børn ud i trafikken som cyklister – men der er vi heldigvis ikke endnu.

Lige nu er jeg bare dér, hvor jeg er stolt over en lille bitte sejr.

av for fanden, afstandshørelse, overhøring, høretab, cochlear implants, ci, høreapparater. ha, hearing, hearing help, pandebånd, ciha

 

Det kan virke uoverskueligt, når man er nybagte forældre til et barn med høretab. Det er et stort arbejde. Men noget af det bedste er, at vi har fået nogle andre værdier i livet. Vi har lært hvad der er vigtigt, for os. Og vi har lært at sætte pris på de mange små sejre og opture.

Mit bedste råd, hvis du er ny i denne verden, er, at møde andre familier med børn, der har høretab. Gerne lidt ændre børn, så man kan se, at det hele nok skal gå og der er en mening med AVT-tilgangen. De her to piger og deres udfordringer har ændret vores liv – og det er et langt bedre liv, end vi havde forventet! 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.