BLADBAD!

”Se alle de blade mormor har samlet”, siger Ronja. ”Skal de bare ligge der?” Pelle kigger på bunken. ”Vi kan jo hoppe lidt i dem, bare lidt. Det må vi sikkert godt”. Inden længe flyver bladene om ørerne på både Pelle og Ronja. ”BLADBAD!”, råber de. Efteråret er dejligt!

Sådan indledes kapitlet om efterår i bogen Året rundt med Pelle og Ronja. Bogen giver børnene indblik i de forskellige årstider og traditioner, nye som gamle, som vi oplever gennem et år. Og ja, efteråret 🍂 🍁er dejligt, og efter en dejlig varm sommer ☀️ 🍦 man mærker rigtigt årstidernes skiften. Vejret bliver mere ustadigt med regn ☔ og rusk, og det bliver koldere og tidligere mørkt. Samtidig skifter naturens farver til fantastisk flotte gule, orange og brune nuancer.

 

Høstfest

Mange af os har sikkert været til en hyggelig høstfest i børnehave eller skole på denne tid af året. Høstfesten som tradition i børnehaven er også beskrevet i bogen, hvor Pelle og Ronja bl.a. har bagt æbletærte 🥧 og lavet æblesaft 🍏 🍎. Høstfesten som tradition i gamle dage bliver også beskrevet i børnehøjde. Høsttiden på landet var hård, da man høstede med håndkraft, og man skulle gerne være færdig med høsten inden Mikkelsdag d. 29. september. Herefter blev der holdt stor fest med mad og drikke, hvor man fejrede, at høsten var i hus.

Livet på bondegården er noget, som mange mindre børn bare elsker. For nogen børn er det de fantastiske maskiner, som er STORE og STÆRKE 🚜, som fascinerer, mens andre børn mest er vilde med de mange dyr 🐄 🐖, som man kan finde på en bondegård. I bogen 📚 Hvad sker der på bondegården kan man sammen læse mere om, hvad der sker på en bondegård. Elsker dit barn at finde på historier om livet på landet og lege, er denne magnetbog 🧲 fantastisk og giver mulighed for mange timers leg og læring.

 

Så skal der høstes – kom med udenfor ! 🌳

Her først på efteråret er der stadig mange muligheder for at høste mad og planter af forskellig art, og det bedste er, at man samtidig mærker årstiden på egen krop. Det blæser 🍃🍃 måske, og håret hvirvler rundt, det er lidt koldt, og næsen løber og fingrene er kolde. En lille solstråle ☀️ kan varme hele kroppen op igen – dejligt.

Med kurven i hånden kan man gå på opdagelse og samle brombær, hyldebær, æbler eller måske skal de sidste gulerødder 🥕🥕 trækkes op af køkkenhaven. Kurven kan også bruges til at samle efterårsblomster 🌻 eller flotte blade 🍂 🍁, bær og kogler, og man tage de indsamlede ting med hjem og lave en fin efterårsudstilling i vindueskarmen. Efterfølgende er det spændende at holde øje med, hvordan de naturlige materialer ændrer sig i takt med, at de tørrer. Måske skal man da have fat i et forstørrelsesglas 🔍 for at se de helt små detaljer.

 

Så skal der høstes – kom med indenfor! 🏠

Nogle dage i efteråret er mest til hygge indenfor, og hvad er bedre end puslespil, spil og varm kakao? For de mindste børn giver de enkle puslespil med knop god mulighed for at snakke om farver, og hvordan maden smager. Puslespillene med knop fremmer desuden hånd-øje koordination og de finmotoriske færdigheder. Når brikken løftes, ses frugten delt midt over, og sammen kan man gå i køkkenet og prøve efter. Det er også sjovt at lave små smagsprøver, lukke øjnene 👀og gætte, hvilken frugt 🍎 eller grøntsag 🥕man smager på.

Når vejret driller, kan man stadig arbejde med træernes blade, og dette puslespil gemmer på overraskelser under bladene 🍁🍁, som helt sikkert vil appellere til børnenes nysgerrighed. Legen kan man fortsætte derhjemme på stuegulvet som kimsleg, hvor man lægger fx. 5 kendte ting under et tæppe, og så skal barnet se, hvilke ting det kan huske.

 

Heldigvis er det også muligt at komme i køkkenhaven og høste, selvom man er indenfor! I dette solitaire spil høster man på skift gulerødder 🥕🥕 i haven, indtil der kun er én tilbage. Spillet er hjernegymnastik 🧠 på den sjove måde, når vindertaktikken skal lægges.

Og hvis der er tid – på side 81 i ”Året rundt med Pelle og Ronja” er der en skøn opskrift på verdens nemmeste æbletærte 🍎🥧– og den er super lækker lige meget, om man har høstet æblerne med efterårsblæsten i kinderne, eller om de er høstet i supermarkedet. Den lækre æbletærte kan efterfølges fejres med et skønt BLADBAD udenfor.

God høst!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.