Bevar overblikket i hverdagen trods kaos og corona

Din redning er piktogrammer

Det sidste år har været præget af uforudsigelighed, en uvant hverdag og (for mange) manglende struktur – og uden nogen udsigt til en slutdato. Hele Danmark har været lagt ned af coronarestriktioner, og det har været en uvant situation på mange måder. Vi må som forældre tage en dyb indånding. Selvom det kan være svært at bevare overblikket i kaos, kan vi heldigvis gøre en hel del for at gøre vores børns hverdag mere overskuelig og genkendelig.

 

Lille kort med kæmpe betydning

Det er egentlig meget små ændringer i hverdagen, der kan gøre en kæmpe forskel. Siden vi introducerede vores piktogrammer har børn og forældre generelt oplevet færre konflikter og mere selvstændige børn. Der er udelukkende positiv respons, så det er et ret simple hjælpemiddel i hverdagen. Men et lille piktogram-kort kan gøre en kæmpe forskel.

 

Rækkefølgen kan være svær at huske

– men her er piktogrammer geniale. Nogle børn har større behov for struktur og faste rammer. En fast rækkefølge, de kan udføre dagens gøremål i. Det skaber en lethed og en tryghed at vide, hvad der kommer efter hvad, uden at kende til klokken og tid endnu.

Os voksne har en naturlig måde at gøre tingene i en bestemt rækkefølge på. Det kan være noget, vi gør helt automatisk, uden vi tænker over det. Vi gør det bare – f.eks. børster tænder om morgenen, bærer tallerkenen til opvaskemaskinen osv.. Men børn kan have brug for den repetition mange gange, før de selv kæder rækkefølgen sammen. Det kan nogle voksne sådan set også. Og man bliver jo lidt bims af at sige de samme ting om og om igen, nogle gange. Men det kræver faktisk øvelse og gentagelse, før at noget ender på rygraden og bliver en automatik.

Ofte gør børn sig faktisk umage for at samarbejde, og tit skal de bare have lidt hjælp.

piktogrammer giver struktur i hverdagen

Gode vaner kræver øvelse og motivation – men øger selvværdet

Det vigtigste element, før noget for alvor sætter sig fast og bliver en god vane, er motivation. Mange familier oplever, at deres børn helt automatisk bliver mere motiverede og selvstændige i hverdagens gøremål. Det giver nemlig pondus på selvværdet, når barnet oplever succes i løbet af dagen – uden at det var noget, den voksne krævede af barnet.

 

Piktogrammer giver frihed i hverdagen

Piktogrammer er ingen ny opfindelse. De skaber selvstændighed og initiativ hos børn. Det abstrakte bliver pludselig håndgribeligt for barnet, når hverdagens elementer bliver illustreret i børnehøjde med flotte tegninger. I stedet for at huske det hele selv, som hjernen endnu har svært ved, ja så hjælper billederne med rækkefølgen. Det giver en følelse af selvstændighed hos dit barn, og det vil faktisk kunne mærkes i hverdagen, at de føler, at de selv klarer det. Det er virkelig noget, der styrker selvværdet og flere af vores testere bemærker, hvordan deres børn føler medbestemmelse og har lettere ved overgange og skift, efter de har indført piktogrammer:

Jamie er glad for piktogrammerne, så kan han se, hvad han skal i løbet af dagen.

”Vores dreng bliver især frustreret, når han skal gå fra en lystbetonet aktivitet, såsom når han leger med tog, leger fjollelege eller ser TV. Overgangen kan blive svær, og for at forebygge en konflikt, kan man bruge piktogrammer. Piktogrammer kan nemlig hjælpe med at skabe overblik og struktur, så barnet kan blive forberedt på skiftet. Det kan give færre konflikter med dit barn. Det har ihvertfald gjort vores overgange lettere herhjemme.”

                                                                 Dorothea, mor til Jamie på 3 år., der står bag bloggen Dotothea Universe

Nemmere overgang til skolelivet

Skiftet fra hjem til institution og senere fra institution til skole kan for mange børn også være en svær overgang. Eller i hvert fald en overgang, der kræver tilvænning.

Mange daginstitutioner og skoler anvender allerede piktogrammer til børnene. Og derfor er det en klar fordel, hvis børnene kender til piktogrammer – ikke nødvendigvis de samme billeder.

Vi har vores basis pakke “Min dag i piktogrammer” og er netop kommet med nye mindre piktogrammer æsker (skole, institution, ferie/årstider), som illustrerer hverdagen i forskellige sammenhænge i både institution og skole. Den visuelle illustration som piktogrammerne giver, er med til at skabe en nemmere overgang til noget nyt – de lægger nemlig op til masser af dialog, og dine store børn kan inddrages i rækkefølgen og sammenhængen, der er, mellem de forskellige begivenheder i f.eks. en skolekontekst. Piktogrammer kan faktisk være en hjælp for hele familien. Ikke kun de små.

Så kan verden rundt om ændre sig lige så tosset, den vil – med små hjælpemidler i hverdagen, kan vi skabe de mest optimale rammer for vores børn, selvom der er kaos og corona.

 

Piktogrammer til brug i skolen eller hjemme piktogrammer med traditioner og højtider piktogrammer til brug i institution eller hjemme

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.